Alles over kefir

kefir artikel Het laatste jaar is kefir enorm in populariteit toegenomen.

Het staat inmiddels niet alleen in de biologische supermarkten, maar ook in de reguliere. Veel mensen houden het liever op karnemelk. Toch zou ik de karnemelk vervangen door kefir. Onderstaand lees je waarom!

Herkomst
Kefir is een gefermenteerde drank die oorspronkelijk uit Turkije komt. Het woord kefir is dan ook Turks voor ‘je goed voelen’.
Het wordt gemaakt door het toevoegen van ‘kefirkorrels’ aan melk. De korrels bestaan uit aan elkaar gegroeide gistculturen en melkzuurbacteriën, die eruit zien als een soort bloemkoolroosjes.

Gedurende ongeveer 24 uur vermenigvuldigen en fermenteren de suikers in de melk, waardoor het omgezet wordt in kefir.
Daarna worden de korrels verwijderd uit de vloeistof. Ze kunnen dan weer opnieuw worden gebruikt.

Probiotische bron
Kefirkorrels bevatten ongeveer 30 bacterie- en giststammen, waardoor het een rijke en veelzijdige probiotische bron is.
Een bacteriestam die veel in kefir voorkomt, is Lactobacillus kefiri dat een zeer krachtig probioticum is volgens onderzoekers.

Kefir bevat veel melkzuurbacteriën, waardoor het resultaat een beetje zuur is zoals yoghurt. Hoewel yoghurt een bekende probiotische bron is, bevat het doorgaans slechts twee bacteriestammen: Lactobacillus Bulgaricus en Streptococcus thermophilus.

Ook karnemelk bevat slechts enkele stammen. Zelfs de dure Yakult probioticum in de supermarkt bevat bijzonder weinig verschillende bacteriën. Kefir is wat dat betreft de onbetwiste winnaar.

Antibacterieel
Interessant is dat kefir bescherming kan bieden tegen infecties. Zo blijkt uit studies dat deze drank de groei van verschillende schadelijke bacteriën – waaronder Salmonella, Helicobacter pylori en E. coli – kan tegengaan. H. pylori staat bekend om het veroorzaken van maagzweren en E. coli veroorzaakt diarree.

Sterke botten
Osteoporose of botontkalking wordt gekarakteriseerd door de achteruitgang van botweefsel en dit is in Westerse landen een veel voorkomend probleem. Het komt vooral veel voor bij oudere vrouwen en het verhoogt het risico op botbreuken enorm.

Kefir kan helpen de botten te versterken. Dit zou weleens grotendeels kunnen komen doordat kefir een zeer rijke bron is van vitamine K2. Deze vitamine kan krachtig inwerken op de gezondheid van de botten.

Darmklachten
Probiotica zoals kefir kunnen ook zorgen voor het herstel van de balans van goede darmbacteriën. Daardoor kunnen klachten als diarree, PDS (Prikkelbare Darmsyndroom) en maagzweren verminderen.

Astma en allergieën
Allergische reacties worden veroorzaakt door ontstekingsreacties tegen onschadelijke stoffen uit het milieu. Mensen met een overgevoelig immuunsysteem zijn gevoeliger voor allergieën, die aandoeningen zoals astma kunnen uitlokken. Bij enkele studies is gebleken dat kefir allergie- en astmagerelateerde ontstekingsreacties kan verminderen.

Tegen kanker?
Verkennende onderzoeken lijken te suggereren dat kefir wellicht zou kunnen beschermen tegen kanker. Vermoedelijk komt dit doordat de vorming van carcinogene stoffen wordt verminderd en het immuunsysteem wordt gestimuleerd.

Lactose
In melk zit melksuiker, dat door veel mensen niet goed wordt verdragen. Bij gefermenteerde zuivelproducten zetten de bacteriën de melksuiker om naar melkzuur, waardoor de lactose voor een groot deel verdwijnt. Hierdoor kan gefermenteerde zuivel vaak klachtenvrij genuttigd worden.

Om alles te weten te komen over kefir heb ik met fermentatie-expert Christian Weij een uitgebreid interview opgenomen en op YouTube gezet.

Alcohol
Door de fermentatie ontstaat in de kefir een beetje koolzuur en wat alcohol. Het alcoholgehalte komt zelden boven de 0,5% uit, waardoor dit ook geschikt is voor kinderen om te drinken.

Welke kefir is het beste?
Kefir kun je tegenwoordig kant-en-klaar kopen in de winkel. Een goede vind ik zelf die van Rauw Power omdat deze helemaal biologisch is. Zelf maken kan natuurlijk ook. Je kunt korrels of verse roosjes kopen.

Zelf maken is iets goedkoper, maar vergt wel dagelijks wat aandacht. Je kunt ook waterkefir maken als je helemaal geen zuivel wilt. Kefir kan zelfs gemaakt worden van vruchtensap of kokoswater.

Zelf drink ik regelmatig kefir, maar wissel ik de soorten af. Zo geniet ik telkens weer van de verschillende smaken, terwijl ik verschillende soorten probiotische culturen binnenkrijg.

Water- en melkkefir bevatten ieder andere bacteriestammen, waardoor het raadzaam is deze twee naast elkaar te drinken voor nog meer probiotische waarde.

Een gezonde groet,
Juglen Zwaan

logo juglen

2015 - 2024 Vrouwtotaal