Manipulatie, hoe ga je daarmee om?

manipulatie artikel In ongezonde relaties kunnen we te maken hebben met een ernstige of minder ernstige vorm van psychologische mishandeling.

Dit gedrag is bedoeld om de ander zijn grip op de waarheid te laten verliezen of zijn perceptie op de waarheid te laten betwijfelen, om op die manier macht of controle over de ander of over de situatie te krijgen.

Voorbeelden
Iemand handelt bedreigend en beschuldigt jou van agressief gedrag wanneer je verdedigend reageert.

Iemand probeert je ervan te overtuigen dat jij iets zei of deed, waarvan je weet dat het niet waar is.

Iemand probeert jou te overtuigen van zijn/haar waarheid waardoor je aan je eigen waarheid gaat twijfelen.

Iemand projecteert zijn eigen negatieve gedrag op jou en laat jou en anderen geloven dat jij degene bent die het ongezonde gedrag vertoont.

Hoe voelt manipulatie?
Manipulatie kan een verwarrende ervaring zijn. Het kan je snel in de verdediging laten schieten om je eigen acties en gedrag te rechtvaardigen, terwijl het de ander is die ongezond gedrag vertoont! De verzinsels van een dergelijke manipulator kunnen zo overtuigend worden gepresenteerd, dat je aan jezelf begint te twijfelen en je je eigen herinneringen en oordeel in twijfel trekt.

Je zult misschien bang zijn dat andere mensen - die de waarheid niet kennen - sommige van de misleidingen zullen geloven. Je wordt onzeker en je kunt het gevoel hebben jezelf te verliezen, door dat je het gedrag van de ander goedpraat en meegaat in de waarheid van de ander.

Hoe kun je uit de verwarring en de manipulaties blijven?
Blijf bij je eigen waarheid! Omdat iemand goed kan praten en overtuigend overkomt, betekent dat niet dat hij/zij gelijk heeft. Verspil je tijd niet om te proberen iemand te overtuigen die toch al een mening over je heeft gevormd.

Redetwist niet met iemand die de feiten zelf verzint. Stop het gesprek. Sta het jezelf niet toe te worden geïsoleerd van anderen. Je hebt recht op het hebben van eigen vrienden en familie.

Geef jezelf niet de schuld van wat de ander voelt of hoe die zich gedraagt. Je bent alleen verantwoordelijk voor je eigen woorden en daden. Zoek niet naar manieren om jezelf te veranderen om de andere persoon een beter gevoel te geven. Blijf niet in de kamer als de situatie fysiek, verbaal of emotioneel ongezond of onveilig wordt. Doe het niet alleen en houdt wat je ervaart niet geheim. Praat er met anderen over.

Wat wel te doen en hoe bij jezelf te blijven?
Herinner jezelf eraan dat jij niet schuldig bent aan het gedrag van de ander. Onttrek jezelf van het gevoel verantwoordelijk te zijn voor hoe de ander zich voelt, zich gedraagt of denkt. 
Richt je aandacht op je eigen gedrag en je eigen gedachten. Negeer het ongezonde en leer wat gezond is voor jezelf en streef dit na, ongeacht de reactie van de manipulator.

Praat erover! Praat met mensen die je vertrouwt over waar je mee te maken hebt. Als je ooit geconfronteerd wordt met geweld of misbruik, zorg ervoor dat jij en eventuele kinderen direct de kamer verlaten en roep om hulp.

Rapporteer alle daden van geweld of bedreiging met geweld meteen aan de politie. Handhaaf je gezonde levensstijl en gedachten. Indien nodig, leg voorzichtig maar duidelijk aan de ander uit dat je doet wat je moet doen voor jezelf en beëindig het gesprek.

Als je schaamte ervaart over het gedrag van de ander, besef dan dat dit gedrag niets met jou te maken heeft, maar alles met de manipulator zelf. Als het lastig is bij jezelf te blijven of je bent (soms of vaak) in de war over of de ander nu wel of geen gelijk heeft of je blijft je verantwoordelijk voelen voor de gevoelens van de ander of als je te vaak last hebt van schuld– en/of schaamtegevoelens, werk dan aan je codependentie patronen met een goede therapeut.

Bron + foto

2015 - 2024 Vrouwtotaal