Zorgen

zorgen artikel Wanneer je in bed ligt en de slaap niet kunt vatten.

Honderdduizend gedachten malen door je hoofd: Zijn je dieren veilig? Is de wolf in de buurt? Is je afrastering voldoende of moet je er nog meer mee? Is de staldeur goed afgesloten? 

Wat nu als je de volgende dag bij je dieren komt en het blijkt dat er wel 'bezoek' is geweest? Wat als je de volgende dag je dieren half aangevreten vindt? Valt jezelf dan iets te verwijten? Heb je dan toch niet voldoende gedaan?

Het liefst stap je nu je bed weer uit, pak je een dubbelloops jachtgeweer en zou je het liefst de hele nacht je dieren bewaken. Maar het heeft geen zin. Want als de wolf komt, mag je niks doen om je dieren te verdedigen tegen de aanval.

Is het de wolf waarover je de meeste zorgen hebt? Of is het de wolf in schaapskleren die je de meeste zorgen baart? De wolf in schaapskleren bestaat uit een heel grote roedel.

De wolf in schaapskleren doet uitspraken als: 'Nederland is een gaaf land'! 'We doen het samen'! 'We zullen 'allemaal' een beetje armer worden'. 'Ik heb hier geen actieve herinneringen aan'. 'Als we woningnood willen oplossen, moeten we eerlijk zijn en boeren verplicht uitkopen als dat niet binnen een jaar op vrijwillige basis lukt'.

De wolf in schaapskleren zorgt ervoor dat niet alleen jij als veehouder 's nachts de slaap niet kunt vatten, maar velen met jou. Gedupeerden van de toeslagenaffaire die zich wanhopig afvragen waar hun kinderen zijn.

Het MKB die zich zorgen maken of ze de kop boven water kunnen houden met de energieprijzen. Groningers waarvan woningen op instorten staan. En nog veel meer burgers liggen wakker van de zorgen die hen door de wolf in schaapskleren worden bezorgd.

Een aantal hebben er geen last van, die slapen heerlijk warm in hun bed, zonder zorgen om wat dan ook. Zij dromen over een Nederland volgebouwd met woningen. Een Nederland waarvan iedere traditie om zeep geholpen is. Een Nederland waarin geen contant geld meer zal zijn. Een Nederland zonder boeren. Een Nederland met weilanden vol zonnepanelen.
Deze behoren tot de roedel van de wolf in schaapskleren.

En jij en vele anderen met jou? Je draait je voor de 83ste keer deze nacht nog eens om, hopende dat jouw dieren veilig zijn en de wolf (voorlopig) uit de buurt blijft. Het is niet de vraag of de wolf (al dan niet in schaapskleren) jouw bedrijf en alles wat je hebt treft, maar het is de vraag wanneer hij jouw bedrijf en alles wat je hebt treft.

Geschreven door: Berlinda de Graaf

2015 - 2024 Vrouwtotaal