Ik geniet het meest van...

kippen artikel Ik kan met een gerust hart zeggen dat ik sinds juli van dit jaar het meest geniet van mijn kippen.

Natuurlijk houd ik zielsveel van mijn man, kinderen en kleinkinderen, maar…

Boerderij
Het doel om op een boerderij te gaan wonen, is dit jaar niet gehaald. Ik zei: 'als ik niet naar de boerderij kan, dan komt de boerderij maar naar mij'. En zo gebeurde het dat ik in de achtertuin van mijn rijtjeshuis in een gewone woonwijk nu een groot kippenhok heb staan met daaraan een ruime ren. Hierin lopen sinds juli vier kippen. Wat een feest om daar elke dag voor te mogen zorgen. En slim dat ze zijn de dames. Nou ja, niet allemaal even slim hoor.

Spreekwoorden
Alle spreekwoorden over kippen kloppen zie ik nu. 

Als de kippen erbij zijn, zie ik regelmatig. Dan kom ik naar de achterdeur en nog voordat ik de sleutel heb omgedraaid, verdringen de meiden zich al voor het hek om de eerste plaats om te zien wat voor lekkers er weer aan komt.

Als een kip zonder kop rondlopen, heb ik gelukkig nog niet gezien.

Met de kippen op stok gaan, klopt ook. De kippen gaan als het schemerig wordt vanzelf hun hok in en op stok.

Van een kale kip kun je niet plukken, ga ik binnenkort zien. Dan gaan ze in de rui en lopen ze 'bloot' rond. Zal ik vast vestjes gaan breien? 

Kip, ik heb je gaat over ons 'ontsnapkippie'.

Kip2

Slimme kip
In het begin mocht ik nog veel leren over een kip die slimmer was dan de anderen. Deze 'ontsnapkip' is het twee keer gelukt om weg te lopen. En gelukkig kon ik haar in de buurt ook weer twee keer vangen.

Nu is ze er als de kippen bij, omdat ze weet dat ik soms lekkere meelwormpjes voor haar heb. Ze is de tweede kip in de pikorde.
Deze pikorde was al vrij snel op de eerste dag bepaald.

Ik heb twee bruine en twee witte legkippen. De ene bruine kip is de 'opperkip', zij is absoluut de baas van het stel. Ze is als eerste in de ren en als laatste gaat ze op stok. Ze gedraagt zich als de haan en controleert haar 'gevolg'.

De witte kip was de derde in de rangvolgorde, maar ze is opgeklommen naar de tweede plaats. Nu heeft ze de konten van de opperkip en de onderste kip kaal gepikt. Ik heb zelf gezien hoe ze dat doet.

Zou ze zo proberen om nog een plekje te stijgen in de pikorde en zélf opperkip te worden? Dat is goed mogelijk. Het is een dametje met ambitie. Dat staat de bruine opperkip, Klaartje, nog niet toe. Ze blijft het proberen, daarom noem ik haar Slimpie.

Het is leuk om de ontwikkelingen van Klaartje, Slimpie, Dametje en Dopey te volgen. Lees mee op facebook.com/sandraschrijft

2015 - 2023 Vrouwtotaal