Gedraag je!

gedrag artikel Gisteravond een heerlijk avondje ontspannen en bijkletsen met mijn zuslief, in de sauna.

We kunnen daar zo van genieten, quality-time, samen lekker pruttelen. Het viel me al op dat een jongeman er net even iets te vaak in dezelfde sauna bij kwam zitten. Hij keek iets te nadrukkelijk maar hij zei verder niks. Laat gaan Nat, trek het je niet aan.

Zus en ik eindigden vrolijk babbelend samen in het warme bubbelbad en ja hoor, hij kwam erbij. Hij zei niks. Bij het uitstappen zie en voel ik zijn ogen wederom. Ik pak mijn handdoek van het haakje en loop achter mijn zus aan, weg van het bubbelbad. Ik hoor een : 'psssst-pssssst, lekker tijgertje hoor' vanuit het bubbelbad en vind dat echt ZO ongepast dat ik het eigenlijk niet kan geloven. Nat, trek het je niet aan.

Zus en ik ronden de avond af, pakken een douche en gaan richting de kleedkamer. Je raadt het nooit! Daar was die zekere jongeman weer. Hij was al volledig klaar en aangekleed maar bleef net iets te lang hangen.

We rekenen af, ik geef m'n zus een kus en we lopen naar onze auto's. Ik stap in en net op het moment dat ik mijn deur wil dichttrekken staat er ineens een grote zilvergrijze auto achter mijn auto. Dezelfde jongeman hangt met zijn hoofd uit zijn raam en zegt: 'Dame, ik moet echt even zeggen dat je een hele mooie vrouw bent'. Zucht. 'Ja, top, dankjewel'.

Ik trek mijn deur dicht en zet mijn auto in zijn achteruit, hopende dat hij snel wegrijdt. Het bekende dit-voelt-echt-helemaal-niet-fijn-gevoel wordt steeds groter. Maar goed, hij rijdt weg, ik kan uitparkeren en naar mijn huisje, niet ver van de sauna vandaan.

Hij rijdt voor me. Hij rijdt langzaam. Ik besluit even te wachten. Gelukkig, hij rijdt door. Ik ga een lange weg op waar zich ook aan de rechterkant een tankstation bevind. Zie ik daar nu weer die zilvergrijze auto staan?

Ik passeer het tankstation en de auto rijdt de weg op, vlak achter me. Niet ok. Jup, dat is hem. What the fuck. Je denkt op zo'n moment, ben ik nou achterlijk, dit kan toch niet werkelijk gebeuren?

Dus, bij het 1ste stoplicht, ik rechts. Hij ook. Ik gelijk 1ste links, hij ook. Echt lieve mensen, je voelt je zo belaagd. Ik durfde dus niet naar mijn huis te rijden. Het vervolg was een cowboy-tocht door Uithoorn, waar ik op een gegeven moment veel gas heb gegeven, een rood stoplicht heb gepakt om deze weirdo van me af te kunnen schudden.

Met een diep gevoel van angst heb ik mijn auto ergens anders geparkeerd en ben ik zeer onrustig door mijn eigen straatje naar huis gelopen. Thuisgekomen blijft dit grote gevoel van what the fuck was dit veel te lang bij me hangen.

Waarom deel ik dit met jullie? Ik deel het omdat ik gewoon echt niet begrijp dat iemand zich zo gedraagt. Naar een sauna gaat om te gluren in plaats van te ontspannen en vervolgens echt een partijtje intimidatie op Champions League niveau laat zien.

Ik deel het omdat ik het zo tof zou vinden als we mensen gaan aanspreken op dit soort gedrag. Zelf moet ik hierin ook echt dapperder worden. Moeders (en vaders!), leer je kinderen alsjeblieft respect voor anderen te hebben, geef ze gezonde gedragsregels mee.

Jongelui, als jullie in een groepje gezellig hangen en 1 van je vrienden vertoont dit soort gedrag (in wat voor vorm dan ook), lach het dan niet weg maar durf gewoonte zeggen dat het respectloos is, triest.

Dit soort narigheid moeten we echt de kop indrukken gewoon. Delen zou ik een heel goed plan vinden, flauwe grapjes vind ik ongepast en een aai over mijn bol is niet nodig. Een lievere wereld wel!

Geschreven door: Nathalie Van den Berg

2015 - 2023 Vrouwtotaal