Inbraakpreventie

inbraakpreventie artikel Terwijl je nietsvermoedend op vakantie gaat, wordt er in jouw huis ingebroken. Zo naar!

Je verheugt je enorm op je vakantie en bijna is het zover. Nog even de laatste dingen controleren, zit alles in de caravan? Bandenspanning gecontroleerd? Tevreden ga je op tijd naar bed en de volgende dag vroeg met je dierbaren op pad. Lekker genieten! Maar heb je je huis wel inbraakvrij achtergelaten? 

Hoe gaan inbrekers te werk?
Inbrekers observeren je huis: brandt je buitenlamp dag en nacht, hangen de folders nog steeds uit je brievenbus? Inbrekers doen een kaasprikkertje in je slot, want als die morgen nog in je slot zit, ben je niet thuis. Zo doen ze dat ook met een takje tegen je deur.

En wat dacht je van krijtstreepjes op je deur? Meerdere krijtstreepjes zijn voor inbrekers een teken dat je niet thuis bent! En ja als jij voor je huis de caravan gaat inpakken… Is daar dan helemaal niets tegen te doen?

Maatregelen nemen ter voorkoming van inbraak
Volgens Maarten van Weel van Adviesburo Alma Midden Nederland kun je maatregelen nemen. Als de inbreker ziet dat je naast je hoofdslot nog twee sloten hebt aangebracht,
gaat hij wel een deur verder zoeken. Voor een alarm of een camera zijn inbrekers niet gevoelig (denk aan Opsporing Verzocht waar ook camerabeelden van inbrekers te zien zijn) en mosterd na de maaltijd.

Tijdens Burendag 2022 van het Van Riebeeckkwartier te Hilversum zag ik Maarten van Weel met zijn informatiewagen over inbraakpreventie staan. Maarten van Weel heeft tot 2010 bij de politie gewerkt. Daarna heeft hij het project van afdeling Preventie voortgezet als ondernemer.

maarten

Hij raadt ons aan de inbrekers te ontmoedigen door naast degelijk hang- en sluitwerk nog meer te laten zien wat je aan inbraakpreventie gedaan hebt, zoals bijvoorbeeld spijlen voor je wc-raampje.

wc raampje

Controleer voordat je weggaat je deuren en ramen; laat je huis bewoond achter door goede afspraken met je buren of familie te maken om voor de plantjes te zorgen en de post van de mat te halen/uit de brievenbus te halen en koop een paar tijdschakelaars om de lampen aan te doen. Je weet wel, dat irritante spotje op tv. En toch…

Een keer per maand een backup van je foto’s en bestanden
Toen Van Weel nog bij de politie werkte, trof hij na de inbraak vaak verdrietige slachtoffers aan. Nog niet eens om de materiële schade om die computer of telefoon, maar wel om de emotionele waarde in de vorm van foto’s of informatie die op de computer of telefoon stond. Hij adviseert daarom maatregelen te treffen door onder andere 1x per maand een update te maken.

Een inbreker hecht geen waarde aan je foto’s of je informatie, die wil alleen je apparatuur verkopen! En wat dacht je van het trauma wat je aan een inbraak overhoudt.
Slapeloze nachten, onder je bed kijken of er niemand verscholen zit. Heus, voorkomen is beter dan genezen.

Hilversum doet veel aan veiligheid
Burgemeester Broertjes hecht grote waarde aan veiligheid. Tijdens 3 projecten zijn het hang- en sluitwerk vervangen: 1140 woningen in het Van Riebeeckkwartier, 500 woningen in het Bloemenkwartier en in de omgeving van de Lorenzvijver in totaal 400 woningen.

Maarten van Weel adviseert om ook de woning in te gaan. Samen in je woning kijken wat er moet veranderen om je huis veiliger te maken door voorlichting en het uitkiezen van andere onlogische plekken.

Inbrekers weten namelijk dat mensen spullen op vaste plekken neerleggen, zoals de handtas in de keuken na de boodschappen, sieraden in de slaapkamer en plaats ook geen laptop of mobiel in de vensterbank.

Niet alleen werden de bewoners bewust gemaakt. Ook werden bewoners ontdekt die op sociaal gebied extra hulp nodig hadden. Dit werd aan de wijkagent doorgegeven.

Tijdens bovenstaande projecten heeft Van Weel dit niet alleen gedaan, maar met leerlingen van het ROC. Zo hadden de leerlingen gelijk een stageplaats. Een win-win situatie! Door de aanpassingen aan de huizen en de voorlichting aan de mensen zijn de inbraken met 49% gedaald.

Tot slot wil Maarten van Weel ons nog meegeven: blijf alert! Bel bij onraad direct 112. Is jouw woning goed tegen inbraak beveiligd? Kijk op hetccv.nl

Fijne vakantie!
Mariam
recycleandcreate.com
facebook.com/mariamscreationsrac

2015 - 2024 Vrouwtotaal