Bedkussens wassen is geen overbodige luxe

bedkussen artikel Misschien heb je er nooit over nagedacht, maar het wassen van je hoofdkussen is geen overbodige luxe.

Het hoofdkussen zit na verloop van tijd vol dode huidcellen, beestjes en huisstofmijt en hun uitwerpselen, ook mét kussensloop. En is een kussen dat geel wordt eigenlijk nog schoon te krijgen? Wij zetten de feiten op een rij!

Het is een klus die veel mensen over het hoofd zien: het hoofdkussen wassen. Want dat kussen is misschien viezer dan je denkt. Een derde van het gewicht van je kussen kan bestaan uit dode huidcellen, beestjes en huisstofmijt en hun uitwerpselen ontdekten onderzoekers.

De boosdoener is transpiratievocht. De één zweet misschien meer dan de ander (oorzaken: de overgang, medicijngebruik, hoge lichaamstemperatuur), maar iedereen zweet in enige mate gedurende de nacht.

Door te zweten reguleert je lichaam de temperatuur: je raakt de warmte kwijt die je niet nodig hebt. Dat vocht is een voedingsbron voor wemelende bacteriën. Ook de huisstofmijt nestelt zich graag in je kussens.

Hoe vaak moet ik wassen?
De meeste kussens zijn van katoen, synthetisch of met dons gevuld. Deze kunnen in de wasmachine. Controleer altijd eerst het waslabel. Was de kussens op een voorzichtig programma, met warm water en een kleine hoeveelheid wasmiddel. Eens in de twee maanden je kussen wassen moet voldoende zijn. Heb je echter last van huistofmijtallergie, dan kun je de kussens beter maandelijks wassen.

Een geel hoofdkussen: wat nu?
Opeens zie je het: je hoofdkussen is geel uitgeslagen! Soms verdwijnen de vlekken in de wasmachine, maar soms is er iets meer nodig. Vergeelde kussens zijn geen lust voor het oog. 
Het is ook niet zo fris om er nog op te slapen. Kussens worden geel door transpiratie. Nog een reden om hem even in de wasmachine te stoppen! Maar wat als hij geel blijft?

1. Je kunt een kussen extra wit krijgen door ze te wassen in de wasmachine met een mengsel bestaande uit een dopje wasmiddel, een dopje bleekwater én een half dopje boraxpoeder. (soort zout dat oplost in water, verkrijgbaar bij de drogist).

2. Een andere winnende formule: een kopje vloeibaar vaatwasmiddel, driekwart kopje gevuld met schoonmaaksoda en half kopje witte azijn, een normale dosis wasmiddel en drie kopjes heet water. Doe het kussen samen met dit excentrieke mengsel in de machine en draai een hete was.

3. Stop je kussen in de wasmachine en laat deze eerst weken (veel machines hebben een weekprogramma) in een mengsel van één kop waterperoxide en een halve kop azijn.Peroxide is een natuurlijk bleekmiddel, de azijn pakt diepliggende vlekken aan. Vervolgens kun je de kussens via een normaal programma wassen, eventueel met behulp van een vlekverwijderaar.

NB: Bij sommige goedkopere wasmachines is het gebruik van azijn af te raden omdat de machine dan schade kan oplopen. Lees voor je dit probeert eerst even de handleiding van je wasmachine.

Is je kussen toch nog steeds niet schoon? Of heb je hem al een tijd en is hij toe aan vervanging? Dan is het een goed idee een nieuw hoofdkussen aan te schaffen. Hier vind je een artikel: 7 tips voor het kopen van een hoofdkussen.

Slaap lekker!

Bron

2015 - 2023 Vrouwtotaal