Talgdraadjes, wat zijn dat precies?

talgdraadjes artikel Heb jij ooit van talgdraadjes gehoord? Ze worden nog te vaak verward met mee-eters.

Talgdraadjes
Heb jij kleine, donkere vlekjes op de neus, wangen of kin, dan is de kans groot dat die wegzet als ‘mee-eters’. Toch is dat in een hoop gevallen de verkeerde prognose, want het kunnen ook talgdraadjes zijn. Wat? Even voor de goede orde, talgdraadjes zijn géén verstopte haarzakjes.

Wat het wel zijn: draadjes die van nature in de huid voorkomen en de doorstroom van talg in de poriën reguleren. Deze draadjes zijn een natuurlijk onderdeel van de haarzakjes in de (porie)structuur, iedereen heeft ze.

Maar, als je een vette huid hebt met grove poriën die gemakkelijk verstopt raken, zullen talgdraadjes eerder opvallen. Een talgdraadje wordt zichtbaar wanneer de binnenkant van de porie zich vult met talg (olie) en dode huidcellen.

Talgdraadjes kenmerken zich door ‘de wasachtige sliertjes die ontstaan wanneer je ze uitdrukt. Ze kunnen plat zijn of iets uit de huid steken, dat laatste gebeurt vaak wanneer de talg wat is opgedroogd. Talgdraadjes zijn kleiner en lichter van kleur dan mee-eters.

Verschillend van mee-eters

Doordat talgdraadjes en mee-eters moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn, worden ze door velen met elkaar verward. Het probleem is echter dat een behandeling tegen mee-eters weinig tot geen effect zal hebben als je eigenlijk te maken hebt met talgdraadjes. Het grootste verschil zit hem in de manier waarop ze eruitzien.

Als de puntjes een beetje donker zijn, dan heb je waarschijnlijk te maken met mee-eters. Als ze een heldere teint hebben, grijs of geelachtig zijn, dan gaat het meestal om een talgdraadje. Een ander verschil?

Een mee-eter ziet er stekelig uit als je hem uitknijpt, talgdraadjes zien er daarentegen meer uit als een vrij stromende kolom van wasachtige talg, lijkend op een kleine haarlok als ze worden uitgeknepen.

Weg ermee!

Ben jij inmiddels tot de conclusie gekomen dat die puntjes bij jou talgdraadjes zijn? Dan wil je er nu waarschijnlijk zo snel mogelijk van af. Wij hebben goed en slecht nieuws. We beginnen met het slechte nieuws: van talgdraadjes kom je nooit helemaal af. Ze hebben namelijk een belangrijke functie voor de huid.

Knijp je ze uit, dan komen ze na ongeveer 30 dagen weer terug en loop je het risico de huid te beschadigen. Ook plakmaskers of -strips, metalen comedonenlepels en apparatuur waaronder vacuümpompjes worden afgeraden als jij de strijd met talgdraadjes aangaat.

Het goede nieuws is dat je talgdraadjes wel kunt verminderen. Om ze aan te pakken is het allereerst belangrijk dat je je gezicht dagelijks reinigt met warm water en een milde gezichtsreiniger. Ook is exfoliëren een manier om te voorkomen dat poriën verstopt raken en de talg beter de huid kan verlaten.

Doe dit bijvoorbeeld met een BHA-exfoliant; dit lost olie op, waardoor talg en vuil aan én binnenin de poriewand verwijderd worden. Een kleimasker toevoegen aan je routine kan ook bijdragen. Klei heeft namelijk olie-absorberende eigenschappen.

Tot slot: gebruik verzorgende ingrediënten op de huid. Denk hierbij aan retinoïden (vitamine A-derivaten); deze helpen verstopte poriën te voorkomen. En niacinamide (vitamine B3) dringt in de poriën, reduceert talgproductie en voorkomt overproductie.

Bron

2015 - 2024 Vrouwtotaal