Wroeten in je stamboom

chakrastamboom artikel Waarschijnlijk heb je wel eens van Chakras gehoord maar voor velen is het een vaag begrip.

Verder dan de kleuren van de regenboog en wat energiepunten komen we vaak niet. Vandaag neem ik een gedeelte van het eerste Chakra Muladhara onder de loep.
We hebben 4 lichamen:- een fysiek lichaam- een mentaal lichaam (je denken en je geest) - een energetisch lichaam- een spiritueel lichaam (hogere zelf) 

In je energetische lichaam bevinden zich de Chakra's. Een Chakra is een knooppunt van energie. Je zou de zeven hoofdchakra's kunnen zien als een stoppenkast. De zeven hoofdstoppen bevinden zich in het energetisch lichaam, te beginnen met het eerste chakra ter hoogte van je Perineum.

Het eerste Chakra gaat over de drang van overleven. Je bent op zoek naar veiligheid en stabiliteit. Heb je voldoende te eten om jezelf in leven te houden en een dak boven je hoofd? De primaire levensbehoeftes. 
Op elk onderdeel kun je dieper inzoomen zoals velen van jullie al eens hebben gedaan tijdens mijn lessen of de retreats.
Het eerste Chakra heeft de Sanskriet naam Muladhara; makkelijker is het misschien om te denken aan je wortel chakra. Als een boom wil groeien, zal deze zich stevig moeten wortelen in de aarde. Belangrijk om te weten is dat elk Chakra een element heeft en het element van het eerste Chakra is aarde.

Als jij gegrond/geaard bent, dan kun je vanuit deze veilige positie gaan groeien. Heb je dus voldoende te eten en voel jij je veilig dan is de kans op groei het grootst. Wat we willen is een fijn leven.

Ook jij hebt wel iets waarvan je denkt het zou mooi zijn als ik dat zou kunnen bereiken. Om datgene dat jij voor ogen hebt te bereiken, is een veilige basis dus erg belangrijk. 

Wat kun je er aan doen om je eerste Chakra gunstig te stemmen?
1.Kies een baan die bij je past (makkelijk gezegd en soms ook makkelijk gedaan). 
Tip: Welk beroep zou je uitoefenen als alle en dan ook echt alle banen hetzelfde zouden opleveren aan geld, waardering en energie?2. Waar en hoe zou jij het liefste wonen? Wat past er echt bij je? Woon je het liefste in een bruisende stad of zoek je de rust op? Woon je graag hoog met een prachtig uitzicht of houd je van een tuin. Fantaseer jouw perfecte woning. Nu je weet hoe jouw perfecte veilige plek van dit moment eruit ziet, kun je gaan kijken hoe je dit in de praktijk kunt brengen. 
Uit ervaring weet ik dat je dan soms consessies moet doen om je droom werkelijkheid te kunnen maken. Hulp nodig? Vraag het aan mensen die al wonen zoals jij dat zou willen, want zij weten dus hoe je dit kunt regelen.Geen honger en een gezellig dak boven je hoofd is niet het enige dat je nodig hebt om jouw wortels diep in de grond te krijgen en er voor te zorgen dat je niet omvalt bij de eerste de beste tegenslag.Ken je vooroudersWie is je vader, je moeder, je opa, oma enzovoort. Zo ga je wroeten in je stamboom. Ga eens kijken waar die mensen vandaan kwamen en ook al is de informatie nog zo summier, lees een boek dat die tijd beschrijft en zoek uit waar ze hebben gewoond.

Des te meer informatie des te beter. Praat met die oude tante, praat met de mensen die zich nog dingen kunnen herinneren van je ouders of grootouders. Een stamboom-onderzoek kan je helpen om dichter bij jezelf te komen. Het werkt als Pokon op je proces. Des te meer jij weet, des te beter en steviger je gegrond bent. Je kunt dus meer incasseren en je bent beter in staat om je doelen te bereiken.Is dat gewroet zonder risico's? Nee, nope, no, zeker niet. Ik wroet wat af en kom zo af en toe achter zaken die ik liever niet had willen weten. Nu ik het weet, kan ik het niet on-weten en zal ik het een plek moeten geven. Nou daar zat ik eigenlijk niet op te wachtten, want had ik al niet voldoende rommel dat een plekje nodig had?Door je voorouders niet als heiligen te beschouwen, geeft het je de vrijheid om zelf ook met mildheid naar je eigen fouten en tekortkomingen te kijken. Voor smeuïge details stuur me een mailtje en dan zal ik je eens even vertellen wat ik heb ontdekt.
In mijn zoektocht naar mijn Surinaamse voorouders ben ik erachter gekomen op welke plantages mijn tot slaaf gemaakte voorouders hebben geleefd. Mijn doel is om daar naartoe te gaan om de grond te voelen waar zij op hebben gestaan. Ik hoop me dan te kunnen verbinden met de geuren, kleuren en sferen van de mensen waaruit ik ben voortgekomen.

Je geschiedenis is minstens net zo belangrijk als je toekomstIk beschilder stenen voor elke grootmoeder maak ik een steen zodat ik ze op een speciale plek kan verzamelen en in dankbaarheid aan ze kan denken, want zonder hen was ik er niet geweest. Ik geloof dat je van elke voorouder iets meeneemt en dat kunnen soms trauma's maar ook mooie eigenschappen zijn. 

Omdat ik erg tevreden ben met mezelf kan ik best wel wat doen voor degenen waar ik van afstam. Het geeft me kracht om mijn doelen te bereiken en de geschiedenis te erkennen. Veel weet ik niet van ze en soms verzin ik er iets moois bij zodat het wat gezelliger wordt in een periode waarin slavernij nog niet verboden was.Ook op zoek naar jouw balans in wortel Chakra en wil je daar hulp bij? Stuur me even een mailtje

Geschreven door: Christina Oud, Bodysattva

2015 - 2024 Vrouwtotaal