Kerstmis is een lastig feest voor het familieleven. |
Omdat de hoog gespannen verwachtingen er zo’n druk op leggen. Het moet vooral leuk zijn en harmonieus. Iedereen op z’n best: met generaties die in liefde zijn verbonden. Als partner en moeder van jonge kinderen voel je vanaf half november voortdurend de loden last van verwachtingspatronen op je schouders.
Eerst de Sinterklaasviering, dan de Kerst. Onmiddellijk na Sinterklaas gebiedt ieder vrouwenblad dat je als vrouw mooi, stralend en sexy met de Kerst moet zijn. Overal in winkels glinsteren dan al de rode lingeriesetjes, de zwarte jurkjes met diepe decolletés, de schoenen met stilettohakken. Vervolgens puilen die bladen uit van de wenken hoe je huis versiert dient te worden volgens de laatste kerstmode.
Wat er aan vijf gangen op tafel moet staan, hoe je je kinderen in lieftallige engeltjes kunt veranderen en je man in een glamour dressboy. Die zich dan als een charmante gastheer bezint op de juiste wijnen en de openhaard aansteekt. En dan is, zo getuigen de foto’s, alles klaar voor het grote, gezellige zitten. Met opa en oma erbij,
tussen kaarsjes, de kerstliederen en de lekkernijen.
Die giga-romantisering van Kerstmis als familiefeest moest verboden worden. Omdat het strijdig is met de menselijke natuur. Als op slag alles anders is, het huis,
de dagindeling, je kleren en het eten, dan reageert die menselijke natuur verstoord.
Om het even of dat de natuur is van kleine kinderen of volwassenen. Ieder raakt uit zijn doen, irritaties bloeien op, kregeligheid ligt op de loer. Kinderen maken ruzie, kliederen hun kleren onder. De verplichting aardig en gezellig te zijn, maakt dat je soms op spitsroeden moet lopen. Niet alle grootouders zijn beminnelijke mensen die hun op- of aanmerkingen voor zich houden.
De moderne, wisselende relatiepatronen maken het Kerstfeest extra gecompliceerd. Met Kerstmis sluiten de familiegelederen zich eensgezind, zij het soms moeizaam. Want wat doen we met Kerstmis met moeder? Wat met de net gescheiden broer? Een op de vier huwelijken strandt.
Ruim tien procent van de Nederlanders heeft een homoseksuele relatie. Trouwen, scheiden, weer een relatie, een tweede leg: als je het zelf niet aan den lijve meemaakt, dan toch wel in je familie en directe omgeving.
Foto