Eenzame kerst? En wat dan nog!

eenzamekerst artikel Je bent echt niet raar of zielig als je graag alleen bent.

Ik word een beetje moe van alle mensen die overal maar proberen hun mening op te dringen, het lijkt wel de reclame. Op dit moment zijn die kerstreclames van de supermarkten natuurlijk in elk reclameblok te vinden. Je kunt er niet omheen. 

Gezellige families, heerlijk eten (kom vooral kopen) en het kan niet gewoon. Prima. Echt iedereen mag het voor zichzelf weten. Wat ik er dan ook nog van moet vinden? Dat je elke 'gewone' dag ook bijzonder mag maken. En elke bijzondere gelegenheid ook gewoon. Doe vooral wat je zelf prettig vindt!

Zit je alleen met de Kerst dan ben je een soort paria. Volgens wat de supermarkten je doen geloven dan. Er zijn ook mensen die alleen zijn met Kerst en/of Oud en Nieuw en dit helemaal prima en juist fijn vinden.

Waarom moet je met z'n allen bij elkaar zitten als je dat niet wilt? Omdat het verplichte nummertjes zijn. Omdat je geen paria wilt zijn. Want als je nergens bij hoort, ben je zielig of afgeschreven.

En ergens komt dat uit de oertijd vandaan. Dat je het niet overleeft als je op jezelf bent aangewezen. Inmiddels is dat wel achterhaald. Tuurlijk is het nodig en een van de basisbehoeften van de mens is, dat er van je gehouden wordt. 

Maar dat begint bij jezelf. Wanneer je dat tackelt - en dat is bij iedereen wel 'een dingetje' - ben je al goed op weg. Verder ben je echt niet raar of zielig als je graag alleen bent. In deze hysterische maatschappij is het juist heel erg hard nodig om regelmatig alleen te zijn. Waar vind je tegenwoordig nog stilte? We zijn het niet meer gewend.

Sommige mensen hebben de hele dag de radio aan, 'anders is het zo stil'. Of de tv. Continu prikkels, geluid en apparaten die staan te zoemen of je telefoon met straling in je hand. Het is er ingeslopen. 

Handig hoor een wasmachine en een vaatwasser. Ik kan ze ook echt niet meer missen. Maar soms vraag ik me weleens af of het allemaal wel vooruitgang is ten bate van de mens.

Steeds meer mensen hebben een burn out. Zijn hooggevoelig. Kunnen niet meer tegen die prikkels dus hangt er een ander label aan. Labels kunnen echt fijn zijn. Maar wanneer accepteert iedereen eens dat ieder mens uniek is?

Net als elke boterbloem, eikenboom of wat dan ook in de natuur. Wij zijn de natuur. We zijn onderdeel van de natuur. Al wil men ons anders laten geloven. Dat alles maakbaar is. Dus ook dat je je fijn moet voelen met Kerst, temidden van een heleboel mensen die je best aardig vindt en soms er gewoon bij horen. Maar er is ook nog de druk van het exclusieve eten.

Stamppot met speklapjes is not done. Terwijl dat, naast pizza, hier echt het lievelingseten is. En dan de druk dat je in je mooiste glittergoed aan tafel moet zitten. Heb je die stofjes weleens gevoeld?

Het zit niet lekker hoor, maar goed, daar ging het niet om toch? Of wel? De tafel, de kerstboom en de rest van het huis moet 'gestyled' worden in afstemming op elkaar.

Ik vind onze ratjetoe boom het mooist. Er hangen allerlei leuke ballen en kunstwerkjes in in diverse kleuren. Al probeer ik het zo rustig mogelijk te houden door veel in zilver, goud en blauw te doen. En sterren. Dat is wat ik mooi vind. Elk jaar weer.

De knutsels van de kids zijn vaak in rood en groen. Die hangen er gewoon tussen. Maar ik heb wel altijd dezelfde boom. Met dezelfde kleuren. En in huis zet ik ook neer wat ik leuk vind. Gezellig! Ja! Alles op elkaar afgestemd? Nee! Vinden wij het mooi en heeft het betekenis voor ons? Ja! En dat is het allerbelangrijkste.

Kerst is een familiefeest. Nu heb ik wel een leuke familie met wie ik graag aan het einde van de middag ga bbq-en in de garage bij m'n oom en tante en zitten we op tuinstoelen heerlijk te eten van onze favoriete slager. En de andere dag gaan we rond etenstijd met de kids gourmetten bij de andere oma.

Maar besluiten we om de feestdagen op onszelf of ergens anders door te brengen, dan is er niemand die er wat van zegt. Gelukkig heb ik dat meegekregen van thuis en sinds ik zelf een gezin heb, vind ik het ook niet meer dan logisch.

Kerst zijn vrije dagen die je mag besteden zoals je zelf graag wilt. Net als Oud en Nieuw. We hebben weleens met z'n tweetjes gezellig op de bank gezeten met Oud en Nieuw. Was heel leuk! En ja als ik alleen zou zijn geweest, zou het ook niet ernstig zijn.

Zit je wel alleen en wil je dat niet? Blijf dan niet binnen zitten, maar ga in op de vele initiatieven overal in het land, bijna in elk dorp/stad is er wel iets, om samen te eten of nodig zelf mensen uit. Vind je het lastig? Laat het me weten en ik help je er bij!

Ik heb echt veel alleen-tijd nodig. Ben ook niet bang om alleen te zijn. Ik geniet ervan. Dat een ander die wel meegezogen wordt in de hele heisa van de maatschappij dat raar vindt? Of zielig? LB (=lekker boeien). Heb ik niets mee te maken. Ik doe wat ik zelf wil. Omdat ik het zelf leuk vind.

Blijf vooral doen wat je zelf graag wilt met Kerst. Wees met mensen die je lief vindt. Dat begint met jezelf. Eet wat jij wilt, je moet tenslotte eten. Draag waar je je prettig en blij in voelt. En neem vooral de broodnodige rust. De natuur trekt zich terug. Wees slim. Wees als de natuur.

Fijne feestdagen!

2015 - 2024 Vrouwtotaal