Winterschoenen en ander leed

winterschoenen artikel De kou is onderweg en wordt het dus tijd voor de wintersokken en de dichte schoenen.

Wat betekent dit voor je voeten? Opgesloten worden in een soms te nauwe schoen... au pijnlijk. Juist een dichte schoen hoort goed om je voet heen te passen, dus niet te smal en niet te groot.

Zowel een te kleine schoen als een te grote schoen zorgt voor drukpunten en wrijving, dus extra eeltvorming. Deze eeltvorming is spijkervormig naar binnen gericht (dit wordt veroorzaakt door druk) of hoefijzervormig (dit wordt veroorzaakt door wrijving). 

Eeltvorming in deze hoedanigheid noemen we likdoorns ofwel eksterogen. Je kunt deze bij de pedicure laten verwijderen of een eeltpleister gebruiken. Bij de eeltpleister moet je voorzichtig zijn als je in een risicogroep valt zoals bij reuma, diabetes, kanker of mensen met een dunne kwetsbare huid. Ook mensen die gedurende lange tijd prednison gebruiken vallen hieronder.

In de eeltpleister zit vaak een etsende (bijtende) stof die de harde kern van de likdoorn verweekt. Komt deze op de dunne huid rondom de likdoorn dan wordt dit een vervelende wond die vaak slecht geneest en ook nog eens toegang biedt tot bacteriële infecties. Voorkomen is altijd nog beter dan genezen en daarom is het beter om direct een goed passende schoen te kopen.

Hoe herken je de juiste schoen?
Een goed passende schoen zit direct lekker. Heeft een stevige zool die niet te buigzaam is bij de voorvoet en omsluit de hak helemaal. Voor de risicovoeten zijn er schoenen te krijgen met een flexibele bovenkap zonder stiknaden. Want stiknaden zijn niet flexibel en kunnen de oorzaak zijn van een drukpunt.

Soms heb je pech en worden je drukpunten veroorzaakt door een standsafwijking. In die gevallen kun je met siliconemiddelen of met ortheses werken om de klachten te voorkomen. Een orthese is een siliconeondersteuning die corrigerend of ondersteunend kan werken. Ze wordt gemaakt door de medisch pedicure, podoloog of podotherapeut. 
Een voordeel van deze op maat gemaakte ortheses is dat het voor jouw klacht gemaakt is.

Een ander advies om de voeten in een goede conditie te houden, is goed insmeren met een zalf die voor jouw klacht geschikt is. Vaak hebben mensen in de winter een wat drogere huid en voor hen is een met ureum toegevoegde crème de beste keus.

Ook hebben veel mensen last van wintervoeten. Je hebt dan de keuze uit diverse wintercrèmes. Deze crèmes kunnen de klacht niet volledig weghalen maar kunnen hem wel dermate verzachten dat dit een groot voordeel oplevert qua pijnbeleving. Het beste moment om met een wintercrème te beginnen is dan ook november. Want het duurt even voordat deze optimaal zijn werk doet (soms tot zo'n 3 weken).

Een tip tegen schimmelnagels
Als je nu begint te smeren met een schimmeldodend middel kun je in de zomer weer met een stel mooie nagels voor de dag komen. Schoenen, pantoffels e.d. moet je ook behandelen. 
Dit kan met een spray of poeder maar in de winterperiode kun je ze ook 24 uur in de vrieskou neerzetten zodat het de sporen, die je eventueel opnieuw zouden besmetten, ook dood.

Ik wens je een fijne winter toe zonder voetklachten!

2015 - 2024 Vrouwtotaal