Uienschillen niet weggooien, ze hebben fantastische toepassingen

uienschil artikel Uien vormen de basis van veel gerechten.

Uienschillen zijn een antioxidant
Antioxidanten vertragen de veroudering, uienschillen zijn er een rijke bron van. Vitamine C, quercetine, mineralen en vitamines zijn te vinden in uienschillen. Uien hebben een positief effect op de menselijke psyche, verlichten stress en bestrijden vermoeidheid.

Gooi uienschillen nooit weg en als je ze niet direct gebruikt, bewaar ze dan voor later, bijvoorbeeld in een papieren zak. Ze moeten echter grondig worden gedroogd.

Uienschilbad
Een warm bad met uienschillen verlicht gezwollen voeten en verlicht kuitkrampen. Voor een uienbad heb je anderhalve kop water nodig en kook daarin twee grote handenvol uienschillen. Het afkooksel wordt 15 minuten gekookt en in een bak met een voetenbad gegoten.

Je kunt de zwelling van de benen helpen met uienoliezalf, die ook spataderen verlicht. Knijp zoveel mogelijk uienschillen in een glas en bestrijk ze met koudgeperste olie. Sluit af en laat twee weken trekken, af en toe schudden. Na twee weken zeven en op de ledematen aanbrengen.

Uienhuiden voor haar
Een afkooksel van uienschillen helpt dunner wordend haar en haaruitval te verminderen. Drie handenvol uienschillen worden gekookt in een liter water, het afkooksel wordt ongeveer een half uur gekookt.

Het mag met de schil afkoelen en pas dan wordt het gespannen. Gewassen haar wordt met het afkooksel gegoten, maar het is raadzaam om het vóór het baden weer iets op te warmen. Wees voorzichtig met licht haar, het mengsel kleurt lichtjes.

Met uienthee tegen rimpels
Net als bij haarafkooksel zet je uienthee. Maar gebruik alleen gereinigde schillen. Giet gewoon heet water over een handvol uienschillen en laat het trekken. Als de thee lauw is, wordt deze gezeefd en op smaak gebracht met honing en citroen. Hoe vaker je het drinkt, hoe meer je huid er baat bij heeft.

2015 - 2024 Vrouwtotaal