Minimalistisch leven

minimalistisch artikel In veel gevallen is een winkel niet meer dan een rustplek voor de spullen,
op weg naar de vuilnisbelt.

Sommige spullen gaan langer mee dan andere spullen. Sommige krijgen nog een tweede, derde of vierde leven. Maar uiteindelijk gaat vrijwel alles richting de vuilstort. En ja, natuurlijk haal je waarde uit de spullen wanneer je ze gebruikt. Maar dat geldt natuurlijk niet voor alle spullen. En waarde is erg relatief.

Wat heeft het voor waarde om elke maand nieuwe waxinelichthouders te kopen? En wat is de waarde van kleding die je in drie jaar vijf keer gedragen hebt waarna je het dumpt in de zak van Max? 

Je kunt veel winkels zien als een goed verlichte, netjes gesorteerde vuilnisbelt. Het klinkt extreem. Maar als je doordenkt dan kom je tot dezelfde conclusie: productie, verkoop, gebruik, afval.

Hoe dit je helpt minimalistisch te leven
Jij, ik en alle andere lezers willen het beste voor zichzelf, hun omgeving en de wereld. Veel van de producten die wij achteloos weggooien, zijn alles behalve dat.

Ze zijn niet duurzaam geproduceerd en vervoerd, met weinig aandacht voor menselijke potentie en ze doen weinig om de mensheid op te tillen naar een betere toekomst voor ons allemaal. En de meeste spullen zijn – vanuit het perspectief van een minimalistische levensstijl – overbodig.

Je kunt deze gedachte gebruiken om in te zien dat het waanzin is om steeds maar nieuwe spullen te kopen die je niet echt nodig hebt.
De spullen zijn op weg naar de vuilnisbelt. En we willen de Aarde juist minder vervuilen. We willen ons leven zo inrichten dat we meer plezier en betekenis ervaren.

Dus minder spullen kopen, is een perfecte oplossing. Een minimalistische levensstijl geeft rust, ruimte en eenvoud. Je kunt het heel extreem aanpakken natuurlijk, maar je kunt ook kiezen voor de middenweg. Een plek waar je je prettig voelt zonder dat je er de hele dag mee bezig hoeft te zijn.

Een plek van plezier en vreugde, niet van neurose. En dit inzicht kan je helpen een natuurlijke neiging te ontwikkelen om minder spullen te kopen.

Bron

2015 - 2024 Vrouwtotaal