room artikel We gebruiken room voor veel doeleinden, met als hoofddoel altijd iets smakelijker maken.
Maar het kan wel een hoop schelen welke room je gebruikt. Het kan schelen in de calorieën die je binnenkrijgt, maar ook het resultaat kan tegenvallen bij een verkeerde room keuze. Er is gelukkig volop keus.

Slagroom
Allereerst maar eens echte slagroom, die mag alleen slagroom heten als het gemaakt is van koemelk, met een volgens de warenwet minimaal vet percentage van 30% tot 40%.

Welke room voor wat?
Ik moet er altijd weer hard over nadenken welke 'room' ik voor welk gerecht kan gebruiken. Door een minder vette roomsoort te gebruiken, kan het gaan schiften. De eiwit- en vetdeeltjes vallen uit elkaar. Dat maakt dan op zich niet uit voor de smaak, maar ziet er toch minder lekker uit.
En tja, het oog wil ook wat.

Warme en koude gerechten
Voor warme en koude gerechten kun je (slag)room gebruiken. Slagroom kan koud/warm/zoet en hartig, altijd goed. Het hogere vetgehalte zorgt ervoor dat het niet snel schift. Wel op het laatst pas toevoegen, dan heb je het minste risico. Wat je ook binnenkrijgt, is een bom calorieën en vetten, waar je misschien niet op zit te wachten.

Kookroom varianten
Dan hebben we natuurlijk ook de varianten om te koken. De zo gehete kookroomsoorten. Deze bevatten wat minder vet, maar wel wat bindmiddelen. Deze zorgen dat je gerecht minder snel zal schiften, ondanks het lagere vetgehalte. Hierin heb je dan ook weer light soorten, krijg je nog minder calorieën binnen en maken je gerechten toch ook een stuk smakelijker.

Crème fraîche
Dit is een dikkere room die door melkzuurbacteriën wat friszuur is. Deze kun je gebruiken voor warme en voor koude gerechten.
In koude gerechten kun je de crème fraîche vervangen door de magerdere zure room.

Zure room/sour cream
Is de slankere variant van een zure room die het vooral in koude gerechten goed doet.

Room, die geen room is
Heb jij een lactose intolerantie, koemelkallergie of ben je veganist, dan is sojaroom een goede gezonde optie. Aangezien alleen koemelkroom, room mag heten, wordt het ook wel variatieroom genoemd. Het is prima warm te gebruiken, maar je kunt er geen slagroom van kloppen. Dit komt door het lagere vetgehalte.

Ook kokosroom is dan een alternatief. Deze is zelf te maken van kokosmelk. De kokosroom heb ik nog niet in de winkel kunnen vinden ook staat hij niet vermeld in de nevotabel, dus heb ik de variant die je dan zelf moet maken maar gekozen. Dan klopt het niet helemaal, maar bij benadering. Beide alternatieven zijn lekker in warme en koude gerechten.

Dus
Warm: room, kookroom, slank room, light kookroom, crème fraîche, sojaroom en kokosroom.
Koud: room, zure room, sour cream, crème fraîche, sojaroom en kokosroom.

Even een lijstje met hoe het met de calorietjes zit, in aflopende volgorde:

Per 100 gram Kilocalorieën Vetgehalte
Slagroom, ongeklopt  343  35.7
Crème fraîche  294  30
Slankroom  253  25
Zure room  197  19.2
Kokosmelk  185  18.4
Sojaroom  166  16.8
Crème fraîche, halfvol  163  15
Kookroom light  100  7
Sojaroom light  63  4.6

Bron

Een gezonde groet,
Emmy Hallensleben
logo emmy2