frietjes artikel Wie frietjes eet, voelt zich al snel schuldig en denkt aan alle ongezonde voedingsstoffen die je dan binnenkrijgt.

De aardappelen baden immers in het vet en ook de grote hoeveelheid zout is geen goed nieuws voor onze gezondheid. Veel frieten uit de frituur eten, betekent dan ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Maar de gefrituurde aardappelen, onze nationale trots, aan de kant schuiven willen we natuurlijk ook weer niet. En dat is eigenlijk ook helemaal niet nodig, want er zijn talloze alternatieven te vinden waardoor we ons net iets minder schuldig hoeven te voelen bij het eten van frietjes. Onderstaand enkele tips.

Tip 1: Ovenheerlijk!
Wie frietjes zegt, denkt meteen aan een friteuse. Maar dat hoeft niet per se natuurlijk, ook zonder friteuse zijn frietjes overheerlijk. 
Je kunt frietjes perfect klaarmaken in de oven. Dat is een stuk gezonder en ook heel smaakvol.

Je kunt ze zonder meer zo op een bakplaat leggen, maar je kunt ook olijfolie of kokosolie over de frietjes sprenkelen om er een lichte coating aan te geven. Zo kunnen ze perfect in de oven en kun je alles bakken op een wat lagere temperatuur, iets wat het eindresultaat ook een stuk gezonder maakt dan in de friteuse.

Tip 2: Afwisseling van spijs doet eten
Maar wanneer we ons traditionele recept van frietjes gaan vervangen, missen we misschien wat. Als je iets gaat aanpassen, dan heb je altijd het gevoel dat je iets mist.

Soms is het beter om gewoon een alternatief te bieden, dan krijg je een nieuwe smaakbeleving en heb je ook geen verwachtingen.
Plus... variatie is altijd goed.

We zijn zo trots op de gefrituurde aardappelen zoals we ze kennen, maar ook een ander soort 'patat' kan wonderen doen.
Frietjes maken met zoete aardappelen is bijvoorbeeld ook echt een aanrader.

Er zitten meer vezels in en ook vitamine A is sterker aanwezig. En dat is goed nieuws natuurlijk, want dat is een vetoplosbare vitamine die goed is voor onze groei en weerstand.

Tip 3: Ook pastinaak past in het frietjesverhaal
Durf je nog een stap verder te gaan? Dan vind je hier het recept van pastinaakfrietjes. Het is super lekker, super gemakkelijk én je hebt op die manier ook wat andere voedingsstoffen binnen.

Pastinaak bevat heel veel vezels en is daarom goed voor de darmen, voor de cholesterol en om obesitas tegen te gaan. Bovendien zitten er, net zoals bij wortels, veel polyacetylene antioxidanten; het gaat zelfs schimmels en kanker tegen.

Dat niet alleen, ze zijn een enorm smaakvol alternatief. Deze frietjes zijn lekkerder dan die van de snackbar! En dat vinden zelfs de
niet-zo-healthy-mensen.

frietjes

Tip 4: Kruiden maar
Hoe je de frietjes ook bereidt of welke groenten nu ook de basis mogen zijn, er is één ding dat alles lekkerder maakt. Frieten kruiden is het beste wat je kunt doen. En dan niet alleen de standaard kruiden waaronder zout. 

Tijm op je frietjes kan heerlijk zijn. Of probeer eens paprikapoeder. Dat is eens iets anders, maar toch heel smaakvol.

Tip 5: Even anders frituren? Da’s vet!
Toch geen fan van de alternatieven en houd je het liever old school? Prima, want aardappelen op zich zijn gevuld met talloze goede voedingsstoffen: vitamines B1, B6 en C, maar ook mineralen zoals kalium, fosfor, calcium en ijzer maken patatjes tot een prima onderdeel van een gezond voedingsschema.

Maar wanneer we die gaan frituren dan gaat het mis. Het vet waarin de aardappelen in de frituren verdwijnen, is immers niet altijd het gezondst. Maar wat je zelf doet, doe je meestal beter.

Wie thuis zijn frietjes maakt, kan zelf beslissen in wat voor vet de aardappelen terechtkomen. En dat kan wonderen doen. Bij frietjes van de snackbar weet je immers nooit hoelang dat vet al meegaat of hoe geregeld dat vervangen wordt.

Je eigen frituurolie vervang je het best na een gemiddelde van 10 bakbeurten, zo bevestigt ook de consumentenbond. Vergeet ook niet om de friteuse niet helemaal vol te stoppen, want dan daalt de temperatuur van de olie heel snel en dan kunnen de frietjes (of kroketten) door het gebrek aan warmte onvoldoende snel dichtschroeien en zullen ze meer vet opnemen.

Nog minder vet in je traditionele frietjes? Laat ze dan even uitlekken op keukenpapier, ook dat doet wonderen. Eindresultaat: een gezonde friet met weinig ‘guilty’ en veel meer ‘pleasure’.

foto