waarheid artikel We eten het dubbele van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Het is dus van belang om te weten waar onze grootste bronnen van zout zich bevinden. Het bewust worden en herkennen van de zoute hap, is dus nodig om ons voedingspatroon aan te passen.

Bijna iedereen in Nederland (85%) eet meer zout dan de maximaal aanbevolen hoeveelheid van 6 gram per dag. Teveel zout verhoogt je bloeddruk en kan nierschade veroorzaken of verergeren.

De Kruidenwijzer krijg je bij mij wanneer je een traject doorloopt. Die is handig om te zien hoe je zonder teveel zout toe te voegen,
wel smaak aan je eten geeft.

De begrippen zout en natrium worden vaak door elkaar gebruikt omdat zout de belangrijkste bron van natrium in de voeding is. Algemeen wordt aangenomen dat wanneer het gaat over de gezondheidseffecten van zout, het vrijwel altijd gaat over de effecten van het natrium. Maar voor het gemak spreken we hieronder over zout.

De maximale hoeveelheid is 3,75 gram zout per dag (=1,5 gram natrium). De helft van de volwassenen van 19-70 jaar eet 8,2 gram zout per dag of meer.

Mensen met diabetes, een chronische nierziekte of een hoge bloeddruk worden zelfs aangeraden om nog minder zout op te nemen:
3,25 gram of nog minder. Hetzelfde geldt voor mensen die ouder zijn dan 51 jaar.

En denk aan je hart, houd daar rekening mee, want teveel zout is gevaarlijk voor je gezondheid. Doordat je bloeddruk verhoogt wordt door zoutgebruik, heb je een belangrijke risicofactor voor hartziekten en beroertes.

Hoeveel zout je precies nodig hebt, is moeilijk te zeggen. Dat hangt namelijk af van de hoeveelheid zout die je verliest met plassen of zweten en hoe actief je bent.

Wanneer je dus grote hoeveelheden zweet verliest, zoals wedstrijdsporters of arbeiders in hoogovens en dergelijke heb je meer zout nodig. Maar omdat de voeding gemiddeld veel zout bevat, is compensatie met extra zout vanwege natriumverlies door extreem zweten niet snel nodig.

Tot slot zet ik ook de 10 voedingsmiddelen op een rijtje die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van onze dagelijkse zoutopname. Wanneer je daar rekening mee houdt en je dagelijkse hoeveelheid hiervan beperkt, heeft dit positieve gevolgen.

De 10 grootste boosdoeners per 100 gram
1. Bouillonblokjes 54
2. Nasi mix 20.9
3. Kruidenmixen 14.1
4. Olijven 3.3
5. Worst 3.4
6. Rookworst 2.3
7. Hamburger 2
8. Pizza 1.2
9. Kant en klare soep 0.8
10. Sportdrank 0.1

Een gezonde groet,
Emmy Hallensleben
Logo EHV emmy

Pin It