eitje artikel Ze zijn natuurlijk heerlijk: gebakken, gekookt, in salades of op brood.

Ze zijn gezond en je wordt er niet dik van. Eén gekookt eitje bevat ±90 kcal, moet je nagaan zo’n klein kerstchocolaatje al gauw 50 tot veel meer caloriën!

Bron van eiwitten
Ze zijn rijk aan alle essentiële aminozuren. Bovendien zijn ze een bron van biologische, hoogwaardige eiwitten. Tot slot bevatten eieren nuttige stoffen als ijzer, foliumzuur en de vitamines B2, B12, E en D.

Cholesterolgehalte
Eieren kunnen je cholesterolgehalte verhogen. Ze zijn namelijk rijk aan cholesterol en er zit verzadigd vet in. Cholesterol in je voeding kan leiden tot een kleine verhoging van het cholesterolgehalte van je bloed. Een hoog bloedcholesterolgehalte verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.

Wel of niet in de koelkast
Eieren bewaar je het beste in de doos in de koelkast. Door de koude temperatuur houd je de eieren niet alleen langer vers, het remt ook de groei van bacteriën. Schadelijke bacteriën zoals salmonella en campylobacter krijgen zo minder kans.

Bruin of wit ei 
De kleur van de dooier of de schil maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip. De kleur van de dooier is afhankelijk van het voer. Door bètacaroteen aan het voer toe te voegen worden dooiers meer oranje.

Biologisch of niet
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel veel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat wel zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.

In sommige biologische producten zijn ook hogere gehaltes gemeten aan vitamine C, mineralen en bio-actieve stoffen. Maar de gevonden verschillen zijn meestal erg klein en wisselend. Er is tot nu toe niet overtuigend aangetoond dat biologische producten beter of slechter zijn voor je gezondheid.

Is een ei een volwaardige vleesvervanger?
Ja. Op dagen dat je geen vlees eet, kun je het beste iets anders uit hetzelfde vak van de Schijf van Vijf eten, bijvoorbeeld een ei.

Eieren en vlees staan in hetzelfde vak van de Schijf van Vijf en geven allebei eiwit, ijzer en vitamine A, B1 en B12. Het Voedingscentrum adviseert vegetariërs 3-4 eieren per week te eten. Voor vleeseters adviseren we 2-3 eieren per week.

Is jouw ei vers?
De schaal van een ei is poreus. Wanneer er vuil aan het ei zit, kunnen bacteriën makkelijk het ei binnendringen. Dus een schoon ei is langer houdbaar. Eieren bewaar je het best in de koelkast en niet langer dan twee tot drie weken.

Het best kun je een gekookt ei op kamertemperatuur eten. Dus niet direct uit de koelkast. Het bloedstipje dat soms in een ei zit, is geen bevruchting. Neem een natgemaakt lepeltje en je schept het er zo uit.

Omdat de schaal van een ongekookt ei erg poreus is, neemt het makkelijk de geur van sterk geurende levensmiddelen over. Leg deze dus niet naast elkaar in de koelkast.

Een oud ei klotst, een vers ei niet! Leg een ei in koud water, hoe meer het ei blijft drijven hoe ouder het ei is. In de bolle kant van een ei zit lucht en wanneer een ei ouder wordt, komt er meer lucht in.

Met gezonde groet,
Emmy Hallensleben
logo emmy2