spatadersbenen artikel Spataders zijn aders, die wijder zijn geworden.

Spataders komen het vaakst voor in de benen, maar kunnen zich ook op andere plaatsen voordoen, zoals rond de anus, in de balzak of in de slokdarm.

Door de verwijding van de aders stroomt het bloed moeilijker terug naar het hart. Spataderen kunnen dik en bulterig zijn, maar soms ook alleen maar als speldenknop verschijnen.

Uiteindelijk kunnen ze geen kwaad, maar ze zijn wel ontsierend en in sommige gevallen hebben mensen er ook echt last van in de zin van vermoeide en zwaar aanvoelende benen.

Ook het vormen van een oedeem rond de enkels, tegen de avond, kan voorkomen en nachtelijke krampen in de benen kan worden ervaren. Vrouwen hebben vaker spataders dan mannen.

Soorten spataderen
1. Kleine spataderen.
Ze vormen als het ware een kluwen en worden ook wel takkebosvenen genoemd. Ze kunnen geen kwaad, maar kan wel ontsierend zijn.

2. Middelgrote spataderen.
Ze zijn groter, vaak enkele millimeters dik en centimeters lang. Ook dit is ontsierend, maar kan in principe geen kwaad.

3. Grote spataderen.
Deze spataders vormen vaak dikke kabels, de bekendste loopt aan de binnenzijde van het been. Dit zijn de vervelendste, maar hoeven niet perse klachten te geven. Toch worden er vaak klachten als vermoeide, zware benen ervaren, bloeden uit de spataderen, door ze te stoten, rusteloze benen en of pijn.

Hoe komt het
In onze aders zitten kleppen. Iedere keer, wanneer er weer bloed wordt doorgevoerd, sluiten de kleppen, zodat het bloed niet meer terug kan stromen naar beneden.

Wanneer de kleppen niet meer goed sluiten, stroomt het bloed dan toch weer deels terug, waardoor de ader zich gaat uitzetten. Door dit uitzetten ontstaan er spataders die zichtbaar worden als bulten aan het been. 

Wie krijgt er spataderen
Eigenlijk kun je het niet voorkomen, maar er zijn wel risicofactoren te noemen, waardoor je spataderen kunt krijgen:

* Wanneer het in je familie voorkomt, dan loop je ook enig risico ze te ontwikkelen.
* Bij overgewicht heb je ook meer kans op spataders.
* Bij een zwangerschap of erna; dit komt door de hormoonspiegel waardoor de vaatwanden slapper worden. Ook door de groei van de
   baarmoeder kan het bloed minder gemakkelijk naar het hart terugstromen. Zo ontstaat er een stuwing van bloed in de
   benen en bij een zwangere vrouw is er meer bloed in de circulatie.
* Bij te weinig beweging, bijvoorbeeld, lang staan of zittend werk.
* Bij het ouder worden.

Hoe voorkom ik spataderen
Voorkomen kun je het niet, maar je kunt het wel proberen te beperken. Zo kun je:

* Zorgen voor voldoende beweging.
* Bij staand of zittend werk toch de voeten en benen blijven bewegen door eens op de tenen te gaan staan of op de hakken en de
  voeten te strekken.
* Pas op je gewicht, te zwaar worden kan de kans op spataders vergroten.
* Loop niet te vaak op hoge hakken of met knellende schoenen.

Behandeling
Elastische kousen kunnen ervoor zorgen dat de bloeddoorstroming goed blijft. Deze dienen dan wel voor het opstaan te worden aangedaan.

Ook is er een behandeling mogelijk door de spataders weg te spuiten (Sclerocompressie). Op deze manier worden er propjes lijm in de aders gespoten, waardoor de spataders door het lichaam zelf wordt opgeruimd.

Het wordt toegepast bij kleine en middelgrote spataders. Er moet na de behandeling nog 2 weken met een drukverband worden gelopen, soms in combinatie met een elastische kous. 

Verder kan er door laserbehandeling of operatief ingrijpen, door de ader te strippen, verlichting geven. Er is ook nog een behandeling mogelijk waarbij de ader van binnenuit met laser wordt behandeld.

Tips bij spataderen
* Je kunt beter niet met je benen in de zon gaan zitten. De warmte zorgt weer voor het uitzetten van de aders, waardoor de bloeddoorstroming slechter wordt en de spataders dikker.

* Hetzelfde geldt voor de sauna!

* Wanneer je stilzit of op bed ligt, leg je benen dan wat hoger, zodat je benen niet dik worden en het bloed gemakkelijker kan terugstromen.

* Neem geen koude douche, je aderen krimpen dan wel, maar daarna zetten ze zich dan weer extra uit! Neem een douche op een normale lichaamstemperatuur.

* Ga niet zwaar tillen, dit geeft extra druk op de aders, waardoor de spataders extra onder druk komen te staan en dus dikker worden.

Bron + foto