zuidafrika artikel Het tweede deel van mijn Zuid-Afrika reis.

De komende twee nachten wordt er gepit in een lodge op KNP Nkambeni Camp in het Krugerpark. Dat gebeurt in een soort tent van hout en canvas die op palen is neergepoot.

Net als sommige huizen in Amsterdam. Maar dan anders… De palen moeten ervoor zorgen dat geen ongenode dierlijke gasten op bezoek komen. De accommodatie biedt twee douches (één binnen en één buiten); op het terras bevindt zich een onvervalste jacuzzi. Het avondeten (buffet) wordt opgediend in de (overbevolkte) grote ‘manschappentent’.

De volgende ochtend heel vroeg op: om 04:30 uur wake up call ‘van vlees en bloed’ middels een ferme klop op de tentdeur, voor een gamedrive in het Kruger Park in de hoop dat de Big Five (olifant, leeuw, luipaard, buffel en neushoorn) - of in ieder geval een deel ervan - zich wil laten bewonderen.

Buiten is het dan al een drukte van belang dankzij het gedierte dat zich overduidelijk laat horen. Het ontbijtbuffet is van prima kwaliteit. Goed begin derhalve van een hele dag gamedrive.

jeep

Het wordt een topdag. Weliswaar is het een beetje frisjes in de open 4x4 Jeep, maar de vele beessies die in alle soorten en maten op audiëntie komen bij de wild (letterlijk en figuurlijk) zoekende spotters laten het bloed steeds sneller door de aderen stromen. Aldus voel je de kou al heel snel niet meer.

Wat er zoal voorbij komt? Buffels, olifanten, koedoes, impala’s, zebra’s, neushoorns, nijlpaarden, giraf, schildpadden, steenbok, wrattenzwijnen, gnoes, bavianen, bee eater, redhorn birds, bonte specht, kleingansspreeuw en diverse andere fraaie gevederde parkbewoners.

En als klap op de dierlijke vuurpijl: een luipaard, gezeten op een grote tak, met aan de voet van de boom zijn prooi: een al enigszins aan stukken gereten koedoe.

luipaard2

Op een zeker moment besluit het roofdier om zich op te richten, zijn grote rode tong te showen en vervolgens uit de boom neer te dalen om zijn maaltijd voort te zetten. In een aanpalende boom heeft zich een aantal fors bemeten, in spanning op hun eetbeurt wachtende, gieren genesteld.

De volgende dag begint zoals die de middag ervoor is geëindigd: Met een gamedrive. Ook nu wordt het gezelschap vergast op een behoorlijk aantal dierlijkheden.

Ibissen, bosbokken, een blacksmith plevier (vogel), buizerd, parelhoenders, krokodil, rietbokken, blauwaap, waterbok, een Afrikaanse hagedis, een nyala (is nogal zeldzaam in het Kruger Park), springbok, knobbelzwijn, patrijs, groundhorn bill (vogel) én een hyena.

Daarnaast een fiks aantal species dat een dag ervoor ook al acte de presence gaf. Onder wie een loeigrote olifant die er lol in ziet zich heel uitdagend vlak voor de bus te posteren.