zuidafrika artikel De van oudsher hoofdstad van het ‘witte’ Zuid-Afrika, Pretoria, is onder meer bekend vanwege het Voortrekkermonument.

Dit monument staat symbool voor de Grote Trek van Afrikaanse pioniers en in 1949 is onthuld. De buitenkant van het gebouw is omgeven met afbeeldingen van oude ossenwagens en een standbeeld van een vrouw met twee kinderen dat staat voor cultuur en christendom. Binnen bevinden zich reliëfs van onder meer wilde dieren en voormalige Voortrekkerleiders.

In deze stad bevindt zich ook het Paul Kruger Huis. Heel interessant om mee te maken op welke wijze deze voormalige staatsman ooit woonde in
‘Oom Paul se huis’, zoals ze hier plegen te zeggen. Daarnaast zijn het standbeeld van Kruger en de Uniongebouwen waar tegenover zich het monument ter nagedachtenis aan de Zuid-Afrikaanse slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog bevindt, een bezoekje waard.

afrika1

Als je in Johannesburg bent, kun je feitelijk niet heen om township Soweto (SOuth WEstern TOwnship) dat aan vele miljoenen mensen van verschillende culturen onderdak biedt. Hoewel dat laatste in de meeste gevallen helaas niet al te letterlijk moet worden genomen.

Een rondje door een deel van de township levert de aanblik op van echt onvoorstelbare armoede en doffe ellende. Als mensen al een redelijke woning hebben, gaat het om onderkomens die in veel gevallen door soms wel acht (!) gezinnen worden bevolkt. Per huisje dus...

Best opvallend is dat de meeste mensen netjes gekleed zijn: ze lopen niet rond in lompen en/of gescheurde kleding. De indrukwekkende, vaak schokkende zaken en de bijkans onbeschrijflijke leefomstandigheden die je hier te zien krijgt, maken diepe indruk. En dan te bedenken dat Soweto al sinds 1904 bestaat!

Als, zeker ten opzichte van deze mensen, goed bedeeld toerist voel je je hier een soort pottenkijker die zo nodig aan andermans doffe ellende moet snuffelen. Overigens wonen er volgens de townshipgidsen hier ook veel beter bedeelde mensen die er mede voor zorgen dat kinderen ‘gewoon’ naar school kunnen gaan.

Op 16 juni 1976 demonstreren zwarte leerlingen uit Soweto tegen de nieuw ingevoerde maatregel dat in het vervolg voor hun lessen en examens alleen nog het Afrikaans zal worden gebruikt, een taal die zij niet beheersen.

Tijdens de demonstratie begint de politie onverwacht met scherp te schieten op de ongewapende demonstranten. De 13-jarige Hector Pieterson wordt dodelijk getroffen en is aldus het eerste dodelijke slachtoffer van rassenrellen in Soweto.

Beroemd is de schokkende foto die Sam Nzima van het drama maakte: daarop is te zien hoe de toen 18-jarige Mbuyisa Makhubo de dodelijk getroffen Pieterson in paniek wegdraagt. De foto is terug te vinden bij het monument dat ter nagedachtenis aan bedoelde rellen in Johannesburg is geplaatst.

Volg je de beroemde Panoramaroute dan is Blyde River National Park met de Three Rondavels (die heel veel weg hebben van de typisch Zuid-Afrikaanse rondavelhuisjes), een absolute aanrader.

Evenals de uiterst indrukwekkende Blyderivier Canyon (de enige begroeide canyon en derde grootste ravijn ter wereld) en de Bourke's Luck Potholes, miljoenen jaren geleden door erosie ontstane ‘kookpotten’ die samen met de canyon en de rivier voor een compleet natuurplaatje zorgen. Overigens meet de Blyde River op de breedste plek maar liefst 2 kilometer en is het diepste punt 1 kilometer.

afrika2