stedentrip artikel Barcelona is samengesteld uit drie Catalaanse woorden: Bar, cel en ona. Bar betekent bar, cel betekent lucht en ona betekent golven.

Barcelona is na Madrid de grootste stad van Spanje. De stad ligt aan de Middellandse Zee.

De wijken
Het is een stad die bij velen op het verlanglijstje staat. Er zijn er architectonische hoogstandjes van Antoni Gaudí, verschillende topmusea en de eindeloze shopmogelijkheden.

Het toeristisch epicentrum van de stad is zonder twijfel De Ramblas. Op deze wandelpromenade zie je anderhalve kilometer lang straattheater, restaurants, portrettekenaars en al het andere wat je bij een toeristische hotspot voorstelt.

Ook leuk: de Barri Gòtic en El Raval. Deze twee wijken vind je aan weerszijden van De Ramblas. In de wijken zitten goede (tapas)restaurants, broodjeszaken, cafés, terrassen, historische pleintjes en boetiekjes. Het beste is om vooral geen kaart van de stad mee te nemen en gewoon te verdwalen!

Antoni Gaudí
De hele stad staat vol met de Efteling-achtige bouwwerken van deze architect en kind van de streek. Je moet echt een keuze maken wat je echt niet wilt missen, want al die panden bekijken, gaat je in een weekend niet lukken.

Niet te missen is in ieder geval de Sagrada Familia. Deze kerk is het meesterwerk van de architect. Tot aan zijn dood, in 1926, werkte hij eraan. Nog steeds is de kerk niet af. Of het bouwproject ooit tot een eind komt, durft inmiddels niemand meer te zeggen. Mooi zou zijn als het afgemaakt is in 2026, honderd jaar na de dood van Gaudí.

Camp Nou
Voor vrouwen is shoppen een must, maar de mannen moeten ook aan hun trekken kunnen komen. Voor hen is een bezoek aan Camp Nou, het voetbalstadion van de populaire club FC Barcelona, een leuk uitstapje. 

Het stadion bezoek je in combinatie met het Barcelona Museum. In dit museum vind je veel over de geschiedenis van de club. Ook alle gewonnen bekers zijn er te bezichtigen.

Wil hij ook nog een wedstrijd zien, dan zijn de kaartjes voor thuiswedstrijden bij het stadion te koop. Je moet hiervoor wel in de rij staan én een beetje geluk hebben.

Alle beziensaardigheden op een rijtje

Barri Gòtic
Eén van de leukste wijken van de stad. Een wirwar van smalle straatjes, links van De Ramblas. Je vindt er leuke restaurants, cafés, broodjeszaken en allerhande boetiekjes. In de wijk staat de gotische kathedraal met een aantal bijgebouwen. Prima ook om een terrasje te pakken. 

barri gottic

Parc Güell
Stadspark in het noordoosten van de stad. Ontworpen door Antoni Gaudí, in opdracht van Eusebi Güell, in 1900.
Je vindt er onder meer de bekende mozaïekmotieven van Gaudí, trappen die in het landschap geïntegreerd zijn en andere ontwerpen, die je nog nooit in een park hebt gezien. Verder staat het Gaudí Museum in het park.
Dit is een huis waar de architect ooit woonde. Het bestaat uit twee verdiepingen en een tuin.

parc guell

El Raval
Vroeger het domein van hoeren en junkies, nu één van de leukste wijken in de stad. Je vindt er eigenlijk alles wat een stedentrip zo leuk maakt: architectuur, musea, gekke boetiekjes en leuke barretjes. Ook het MACBA staat er, een bekend museum voor moderne kunst.

el ravel

Museu Picasso
Eén van de drie musea in de wereld die gewijd is aan de bekende Spaanse kunstenaar Pablo Picasso (1881-1973). Gelegen aan de Carrer de Montcada. Het museum heeft drie verdiepingen. Er is veel werk te zien uit de jonge jaren van Picasso. Zeker niet al het werk in het museum is bekend. 

picasso museum

Parc Zoològic de Barcelona
De dierentuin van Barcelona. Gelegen in het Parc de la Ciutadella. Bekend geworden door Sneeuwvlokje,
de bekende albino gorilla. In november 2003 echter stierf de witte gorilla én mascotte van Barcelona aan de gevolgen van huidkanker.
De dierentuin is dertien hectare groot. Er zijn ongeveer 7500 dieren, waaronder veel vogels en reptielen.

Ben jij al eerder in Barcelona geweest en heb je leuke tips voor de lezers, zet die dan hieronder in de commentbalk.

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave