rhodos artikel Tot de eerste week van juli dit jaar hadden wij nog geen concrete vakantieplannen.

Daar is nu verandering in gekomen, want ik heb een last minute reisje van 8 dagen kunnen boeken naar dit prachtige eiland.

Groot aanbod
Het aanbod valt niet mee. Uiteindelijk besloten we na diverse overwegingen weer eens voor Griekenland te kiezen. Daar heb ik meerdere heerlijke vakanties doorgebracht, maar dat was alweer enige jaren geleden.

We zagen een mooie aanbieding naar Rhodos, een 4-sterren hotel en goede beoordeling op Zoover. Maar Rhodos... is dat niet een beetje vergane glorie met vooral senioren toeristen? Andere eilanden zijn toch veel hipper en authentieker in mijn beleving.

Uiteindelijk toch geboekt en via internet betaald, want het was wel de meest aantrekkelijke reis in het aanbod. De geboekte periode was niet meer beschikbaar (waarom dan wel aanbieden op de website?).

Na wat slechtere en duurdere alternatieven erachter gekomen dat als we paar dagen eerder gaan, we voor hetzelfde geld 11 dagen in plaats van 8 dagen kunnen. Zo gezegd, zo gedaan en drie dagen later zaten we in het vliegtuig richting 'bejaardeneiland' Rhodos.

Eerste indruk gunstig
Na een comfortabele vlucht in het nieuwste vliegtuig van Transavia werd onze indruk al snel anders en vooral heel positief. In het vliegtuig zat een gemêleerd gezelschap, jonge stelletjes, gezinnen en ouderen. De eerste indruk van ons hotel was uitstekend en meer dan we hadden verwacht.

Het zag er erg luxe uit met prachtige zwembaden, restaurants en vriendelijk personeel. De kamer was eenvoudig, maar ruim genoeg en met balkon, zeer schoon en heel belangrijk: altijd een harde straal warm water uit de douche, ongeacht het tijdstip van de dag.

Het dorp Ixia
Omdat we 's avonds in het donker aankwamen, zagen we de volgende dag pas de omgeving. Daarin verschilt Rhodos absoluut van de andere eilanden waar ik ben geweest. Een aantal enorme grote en hoge hotels, in ieder geval in Ixia.

Rhodos onderscheidt zich vooral omdat het groen is, veel bomen en vegetatie. Andere eilanden zijn veel droger en dor. Ik heb me laten vertellen dat er een aantal natuurlijke bronnen zijn, waar veel water uitkomt. Ons hotel heeft een prachtige tuin met veel gras en hoge bomen.

Het kan op Rhodos heet zijn in de zomer, het ligt slechts 18 km van de Turkse kust af. Gelukkig zitten wij aan de westkant, daar staat altijd een verkoelende wind, waardoor het ook op hete dagen goed uit te houden is.

Rhodos stad
Rhodos stad is de hoofdstad van Rhodos en slechts 5 km bij ons vandaan. Met de taxi voor de deur naar het centrum kost slechts €8. Dat zou in Nederland zeker het dubbele zijn, zei het niet nog meer.

Nog belangrijker: alle tarieven staan vast. Je kunt in de taxi of bij taxistandplaatsen een folder krijgen met daarin alle tarieven tussen de verschillende plaatsen, stranden en bezienswaardigheden. Dus je wordt nooit belazerd, iedere taxi houdt zich eraan. Overigens met de bus is dezelfde rit maar €1 p.p., maar helaas zit de bus meestal propvol.

Oud en nieuw
Rhodos stad is mooi en monumentaal. De best bewaarde middeleeuwse vestingstad met dikke verdedigingsmuren die opvallend goed bewaard zijn gebleven.

De hele oude stad is Unesco werelderfgoed en daarmee beschermd. Helaas is het binnen de muren een vooral toeristisch gebeuren met de bekende winkeltjes in prullaria, kleding, sieraden en vooral veel restaurantjes.

Uiteraard word je vaak aangesproken om het beste eten in het mooiste restaurant te komen nuttigen, maar ze zijn vriendelijk en niet agressief en daardoor ervaar je het als niet hinderlijk. In tegenstelling tot veel andere landen.

Naast het oude centrum ligt het 'nieuwe' centrum. Dit is niet letterlijk nieuw, maar wordt zo genoemd omdat hier het shoppingcentrum is met alle trendy merken. Oud en nieuw zijn op loopafstand en samen goed te belopen.

Waar wij al snel achterkwamen, is dat je goed kunt eten voor een redelijke prijs, vooral als je wat naar de buitenkant gaat. Het hoogtepunt voor ons was het park tussen het oude en nieuwe centrum met een trendy lounge bar, terrassen en ontzettend mooi restaurant.

Vooral dat restaurant stal ons hart, zo mooi ingericht en heerlijk met wegschuifbaar dak en prima eten en zeer vriendelijke bediening. 
En niet duurder dan al de andere plekken waar we al gegeten hadden.

Het strand
De stranden op Rhodos zijn aan onze kant smaller, maar met plek genoeg. Aan de oostkant zijn ze breder. We zijn met een huurauto naar de oostkant geweest en er vielen ons een paar dingen op.

De bekende badplaats Faliraki was vroeger het toeristische centrum van hotels en uitgaansleven. Vooral de Engelsen hielden hier huis.
Nu was het een beetje vergane glorie, veel disco’s en bars zijn gesloten. Je kon ook duidelijk zien dat de crisis hier toegeslagen heeft.

Typisch Engelsen
We hebben ons laten informeren door een taxichauffeur die vertelde dat vroeger de Engelse toeristen hier vooral voor het uitgaansleven kwamen. Daardoor bleven andere toeristen weg.

Door succesvol beleid zijn de Engelsen als eerste verhuisd naar Kos en inmiddels probeert ook Kos te upgraden en verplaatst deze scene zich naar Kreta.

Mondain
Upgraden is het juiste woord voor Rhodos. Je ziet aan de oostkust een aantal nieuwe, ontzettend mooie en luxueuze hotels voor de welgestelde toerist, maar ook voor congressen. Echt hele mooie hotels met alles erop en eraan.

In Rhodos stad hebben we ook de hippe stadsstranden ontdekt (bij het casino). Hier kreeg ik het Ibiza gevoel (zijn we ook eens geweest). Lekkere bedden, mooie mensen, bediening, lekkere muziek en lekker eten. Ook hier heel betaalbaar.

Ga je met de auto wat verder naar het zuiden, dan wordt het rustiger en kom je kleine strandjes tegen met één of enkele restaurantjes. Kun je heerlijk eten bij zonsondergang en genieten van het uitzicht over de zee. Hier kreeg ik weer het ouderwetse Griekenland gevoel. Niets hoeft, alles mag. Uiteindelijk zijn de 11 dagen omgevlogen.

Eindconclusie
Tot slot een paar redenen waardoor wij zeker nog een keer teruggaan.
  • Rhodos is zeker geen senioreneiland, maar wordt eerder het nieuwe Ibiza. Maar dan veel betaalbaarder en zonder de grote dance clubs, de patsers, het zien en gezien worden.
  • De Grieken blijven voor mij het meest vriendelijke en gastvrije volk in Europa.
  • Rhodos is denk ik wel het meest aangepast aan de toeristen: grote hotels en relatief luxer dan andere eilanden. Er meren ook veel cruiseschepen aan.
  • Rhodos is zeer betaalbaar: gemiddeld betaal je de helft van wat je in Nederland betaalt voor eten, drinken, kleding, etc. Maar wel met betere service.
  • Er komen vooral mensen (oud en jong) die van het leven genieten, zoals Rhodos dat biedt. Het uitgaansvolk dat de hele nacht wil feesten, zoekt andere eilanden op.