kroatie artikel Gelegen aan de prachtige Adriatische Zee is Kroatie een geliefde vakantiebestemming bij veel Nederlanders.

Het land is ongeveer net zo groot als Nederland en België bij elkaar. Daarnaast zijn er talrijke mooie stranden en baaien te vinden in Kroatië. Het land is ook rijk aan meren waarvan de Plitvice meren de bekendste zijn.

In ongeveer tweeënhalf à drie uur vlieg je naar Kroatië. Nog een leuk weetje: wist je dat de stropdas oorspronkelijk uit Kroatië komt? In de 17e eeuw werd de stropdas namelijk al als modedetail door Kroatische soldaten verspreid door Europa.

dubrovnik

Dubrovnik
Dubrovnik wordt ook wel de 'Pearl of the Adriatic' genoemd en dat terwijl Venetië ook aan de Adriatische Zee ligt. De stad is net een openluchtmuseum, je zult er dan ook veel oude gebouwen en historie vinden.

Een absolute aanrader is het maken van een wandeling over de stadswallen, deze wandeling is ongeveer anderhalf uur genieten. Tip: probeer het centrum te mijden wanneer er enkele cruiseboten zijn aangemeerd, er lopen dan namelijk heel veel toeristen door de stad.

makarska

Makarska
Makarska is een heel gezellig maar druk plaatsje met een prachtige natuur, mooie schone heldere zee en hoge bergen. Het is een erg levendig stadje, dus wanneer je voor de rust op vakantie gaat, is Makarska wellicht minder geschikt.

Het heeft een lange en gezellige boulevard met de nodige kraampjes en winkeltjes. Aangezien Makarska een kiezelstrand heeft is het aan te raden strandschoenen mee te nemen.
Enkele aan te raden bezienswaardigheden zijn: het Biokovo gebergte en de Krka watervallen.

trogir

Trogir
Als je op zoek bent naar een mooi stadje met veel historie en eindeloos veel winkeltjes, restaurantjes en terrasjes dan is Trogir zeker aan te raden. Trogir is echt een stadje waar je lekker kunt genieten van het goede leven.

Zeker voor liefhebbers van goed eten is het in Trogir goed verblijven. Je zult in veel restaurantjes heerlijke visgerechten kunnen krijgen voor een goede prijs. Enig nadeel aan Trogir is het strand, deze is vrij smal en ligt vol kiezels.

rab

Rab
Deze stad ligt op een eilandje voor de kust van Kroatië. Het is met name een perfecte plek voor mensen die houden van varen. Je kunt met je boot(je) langs de honderden verschillende baaitjes en verschillende eilandjes in de Blauwe Zee varen. Op het eiland zelf is de natuur prachtig en ideaal om te fietsen of wandelen. Het stadje Rab is schilderachtig mooi en er zijn diverse accommodaties te vinden.

split

Split
Een bezoek aan Split is een zwerftocht over, door en onder prachtige oude gebouwen en pleinen. Je vindt er een fantastische boulevard met palmen aan een azuurblauwe baai. Daarnaast is er een enorme markt waar kleding, schoenen en eindeloos veel groenten en fruit worden verkocht door de vriendelijke bevolking.

Vergeet vooral ook de vroegere vismarkt niet te bezoeken. Links van Split liggen mooie verzorgde stranden, rechts vind je de jachthavens en de wandelberg Marian met een schitterend uitzicht.

Bron