havermoutpannenkoek artikel Een lekkernij als ontbijt, lunch of als afsluiter na het avondeten.

Benodigdheden rabarberspread
1 verse stronk rabarber (ca. 1 kilo)
1 vanillestokje
1 kaneelstokje
100 ml water

Benodigdheden pannenkoek
100 ml melk
75 g havermout
1 ei

Bereiding
Maak de rabarber schoon. Als de rabarber heel vers is, dan zitten er geen harde en eventueel bittere stukken aan. Wanneer de rabarber iets ouder is, schil dan de rabarber met bijvoorbeeld een dunschiller.

Dit is heel belangrijk aan de onderkant. Je merkt dit snel, want de onderkant is iets harder, grover en taaier, dit gedeelte wordt ook minder snel gaar. Snijd sowieso de onder en de bovenkant van de stengels af en deze mogen weg.

Snijd de rabarber in stukken van ongeveer drie centimeter. Deze stukken mogen in een pan met de 100 ml water. Laat dit rustig aan de kook komen. Ook het vanillestokje en het kaneelstokje mogen erbij. Snijd het vanillestokje niet open. Het gaat namelijk om de smaak en niet om de merg. Bij het rustig koken en de hitte komt er voldoende smaak van het stokje af.

Laat dit ongeveer 45 minuten rustig koken op een sudderplaatje en roer het door totdat de rabarber pap is. De rabarber is namelijk al veel eerder klaar, maar de smaken van de kruiden moeten goed in de rabarber trekken en door het langzame garingsproces wordt de rabarber ook zoet.

Door het gebruik van een sudderplaatje kookt de rabarber rustig verder en niet op hoge temperatuur. Laat nu de rabarber in de pan afkoelen. Doe de ingrediënten voor de pannenkoeken in een maatbeker en meng vervolgens met een staafmixer alles goed door elkaar zodat het een lekker beslagje wordt.

Doe een klein beetje boter (of bijvoorbeeld kokosvet) in een pannetje en laat het smelten. Maak vervolgens dikke pannenkoekjes in de pan en laat ze aan beide kanten ongeveer 3 minuutjes bakken. Serveer de havermoutpannenkoeken met de rabarberspread erop en geniet ervan!

Met gezonde groet,
Emmy Hallensleben
logo emmy2