erwtensoep artikel Voor mij een onmisbaar ritueel in de eerste koude, donkere dagen van de herfst.

Ten eerste, leg alle ingrediënten op het werkblad:
500 g spliterwten
1 ½ kg hamschijf–
200 g magere gerookte spek in blokjes gesneden 
2 rookworsten met fijne structuur 
1 ui  
1 winterwortel 
2 preien 
3 stelen bleekselderij 
4 kruimige aardappelen
1 knolselderij 
1 bos bladselderij 
4 liter krachtige bouillon (van groenten en vlees) 
peper en zout 
boter
olijfolie extra vergine

Was de erwten en laat ze een nacht in een pan met water weken. Smelt 50 g boter met 3 lepels olijfolie extra vergine in een hoge snelkookpan en bak de spekjes hierin uit.

Spoel de erwten af, voeg deze in de pan toe op een zacht vuur en laat ze op smaak komen in het kookvet voor 6-7 minuutjes. Voeg nu 4 liter warme bouillon en de hamschijf toe. Sluit de deksel van de pan, vuur hoog zetten, laat de pan fluiten en zet het vuur opnieuw zacht. Het geheel dient voor 1 uurtje te koken.

Terwijl de erwten en het vlees zachtjes koken, bereid je de groenten voor: maak ze schoon en snijd alles in mooie en gelijke blokjes.

Neem na 1 uur de hamschijf uit de pan, ontvet de soep en wrijf de hele erwten met een houten lepel tegen de wand van de pan fijn.
Ontvet ook de hamschijf, haal de botjes eruit, snijd het vlees en doe het terug in de soep samen met de blokjes groenten.

Laat alles nog 35-40 minuutjes koken op een lage vlam met de deksel erop. Breng dan de erwtensoep met peper en zout op smaak.

Nu de rookworst. Zet een pan met water op het vuur; als het water kookt, zet je het vuur zo laag mogelijk en leg daarin de rookworst, ze moet voor 15 minuten rustig wellen. Uit de pan halen, omhulsel verwijderen, in mooie stukken snijden en voeg tenslotte toe aan de soep.

Zorg dat de erwtensoep mooi glanzend en vloeibaar is (geen verticale lepel dus, geen steen in de maag). Afmaken met fijngesneden bladselderij en een paar druppels olijfolie extra vergine.

Warm grof boerenbrood op tafel en een vleeswarenschaal (Parma ham, beenham, salami en dun gesneden lardo).

Genieten!

logo kok met vleugels tr