appiesoesan artikel Dit boek beschrijft op hartverscheurende wijze de laatste vier jaar van de Amsterdamse Appie en Beppie.

Het was een mooie voorjaarsdag die 27ste mei van het jaar 1948 toen de 21-jarige Appie Soesan in de sjoel in de Lekstraat in het huwelijk trad met de drie jaar oudere Beppie Bolle.
Zij had al eens haar jawoord gegeven aan Appie’s oudere broer Ruben, maar net voor de huwelijksdag moest hij zich melden in de Hollandsche Schouwburg.

Appie en Beppie wisten een woning te bemachtigen in de Uiterwaardenstraat nummer 46 één hoog en die mooie dag in mei was het begin van een gelukkig huwelijk waaruit twee lieve dochters werden geboren.

Appie werkte hard aan de opbouw van zijn schildersbedrijf en Beppie zorgde voor man en kinderen als een warme moederkloek. Alles was bespreekbaar, alleen over de oorlog werd als het graf gezwegen.

Samen hoefden ze er niet over te praten want ze wisten van elkaar waar de littekens zaten; ze werden er meesters in om het leed van toen te verdringen. Achter een deurtje in de ziel, goed afgesloten om nooit meer geopend te worden.

Appie met zijn bittere herinneringen over de vijf werkkampen, alsmede Auschwitz en Dachau, de vernietigingskampen die hij wist te overleven. Beppie in de onderduik met altijd die angst voor de klop op de deur als sein dat ze weer ergens anders werd ondergebracht of zou zijn verraden.

Op bewonderenswaardige wijze wisten ze het verleden achter zich te laten, tot Beppie op oudere leeftijd ging dementeren en na verloop van tijd niet meer kon praten. Appie kon uiteindelijk niet voor haar zorgen en Beppie verhuisde naar het verzorgingshuis Beth Shalom, waar Appie haar iedere dag opzocht, met haar ging wandelen en haar waar maar kon verwende.

Tot bij hem ook de dementie toesloeg en zijn oorlogsverleden vrij spel kreeg om hem waar mogelijk het leven zuur te maken met angstdromen, nachtmerries en waanvoorstellingen.

Het boek ALLES VOOR MIJN BEPPIE beschrijft op hartverscheurende wijze de laatste vier jaar van het leven van Appie en Beppie, door de auteur gereconstrueerd uit de verhalen van zijn twee dochters en de inhoud van de doos die hij zijn leven lang bewaarde met de brieven en documenten die hij overhield van zijn verblijf in de hel, waar hij als 15-jarige jongen in verzeild raakte.