verharen artikel Tijdens de rui verharen katten meer dan normaal.

Veel katteneigenaren vragen zich af wat ze met én tegen al die haren moeten doen. Ik geef je tips om de kattenvacht ook tijdens de rui goed te verzorgen en de haren zoveel mogelijk uit je huis te houden.

Waarom verharen katten?
Een kat vernieuwt zijn haartjes continu, het hele jaar door. Daarmee houden ze hun vacht sterk. Maar tweemaal per jaar verharen katten meer dan normaal. Dit zijn de momenten waarop ze hun winter of zomervacht krijgen. Daarmee is hun vacht beter opgewassen tegen de seizoensinvloeden.

Wanneer zijn katten in de rui?
Doorgaans komen katten begin van de lente en aan het einde van de herfst in de rui, onder meer afhankelijk van de buitentemperatuur.

Verharen binnenkatten ook?
Katten die uitsluitend binnen leven, verharen ook. Zij komen vaak wel wat later in de rui dan hun soortgenootjes die zich ook buiten begeven. Simpelweg omdat binnenkatten niet aan de buitentemperatuur worden blootgesteld.

Wat kun je doen tegen het verharen van de kat?
Het verharen van de kat is een natuurlijk proces dat je niet tegen kunt en wilt houden. Toch zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen. Het vaker (maar niet te vaak) borstelen en het regelmatig met een vochtige doek langs de rug van je kat gaan, scheelt al een hoop. Het voorkomt klitten en nare haarballen in de maag van je huistijger.

Hoe vaak borstel je een kat tijdens de rui?
Kortharige katten borstel je 2x per week tijdens de rui. Door de grote hoeveelheid losse haren ben je misschien geneigd om dit vaker te doen, maar dat is geen goed idee. Daarmee zou je het verharen alleen maar erger maken.

Halflangharige katten kam je tijdens de rui zo’n 4x per week. Als jouw huistijger veel ondervacht heeft, doe je dit zelfs dagelijks. Dit geldt ook voor langharige katten die buiten de rui om al een dagelijkse vachtverzorging nodig hebben. Zo verzorg je de vacht van een kat.

Buiten of op een wasbare deken kammen
Om ervoor te zorgen dat niet heel je huis na het borstelen onder de haren zit, kam je je kat bij mooi weer buiten en anders binnen op een uitwasbare deken. Na het borstelen kun je zo’n deken het beste buiten uitkloppen. En wist je dat je met de losse kattenharen in de borstel, vogels blij kunt maken? Zij gebruiken de haren - en overigens ook die van jezelf - graag als opvulling voor hun nestjes. 

Kattengras tegen haarballen
Kattengras kan zeker tijdens de rui helpen om haarballen te voorkomen. Losse haren blijven gemakkelijk aan de tong van je kat hangen. Eenmaal ingeslikt klonteren ze samen tot brokken en ballen. Dankzij de vezelrijke samenstelling helpt kattengras de klontering en het opbraken van haren tegen te gaan. Voor katten die desondanks veel last houden van haarballen zijn er bij dierenartsen en de betere dierenspeciaalzaken speciale pasta’s en voeding verkrijgbaar.

kattengras

Vaker stofzuigen en dweilen
Tijdens het extreem verharen van je kat zul je vaker moeten stofzuigen en dweilen. Dit doe je natuurlijk voor je eigen hygiëne maar zeker ook voor die van je huisdier. Huidschilfers en losse haren in huis kunnen nogal wat ongewenste gasten aantrekken.

Gebruik plakkende kledingroller bij verharen katten
Als je kat veel verhaart, krijgt jouw kleding vaak ook een vachtje. Losse kattenharen blijven snel aan allerlei kledingstoffen hangen. Een plakkende kledingroller kan dan een uitkomst zijn. Daarmee rol je langs een kledingstuk waarna de haartjes aan de plakstrip blijven zitten.

Extreem verharen buiten de rui om
Wanneer je kat buiten de rui om opeens ook extreem verhaart, kan dit wijzen op stress of een ander gezondheidsprobleem. Houd je huistijger goed in de gaten en neem bij twijfel contact op met je dierenarts.

Bron