swappen artikel Haken is weer helemaal hot!

Sinds 2014 haak ik weer. Daar beleef ik veel plezier aan. Op een gegeven moment ging ik op Facebook op zoek naar haakgroepen. Zo zeg, hoeveel had je er willen zien Mariam?

Haken is net als andere handwerktechnieken echt weer hip. Van die wetenschap word ik heel blij omdat ik het jammer vind dat je op de basisschool en het voortgezet onderwijs het vak handwerken niet meer tegenkomt.

Op deze Facebook groepen zie je dat niet alleen kinderen aan de haak gaan maar ook mannen. Zowel kleding, decoraties als speelgoed wordt er gemaakt. Ik begon met het haken van kleine dingen zoals sleutelhangers. Je hebt dan al snel resultaat. Het smaakt naar meer en dan wil ik ook meer.
Dus ik ging aan de haak met grannies.

Wat zijn grannies?
Een granny is een gehaakt vierkantje. Ik vind grannies haken geweldig. Je haakt in ronden. Ik ben begonnen met het haken van basisgrannies.

basisgranny

Wat ik vooral leuk vind, is dat je niet zo hoeft na te denken tijdens het haken van de basisgranny. En je kunt ze in alle maten maken; bijvoorbeeld 1 granny van 15x15 centimeter die je combineert met vier kleintjes die dan ook weer een granny vormen van 15x15 centimeter.

deken

Je kunt ze helemaal effen haken; je kunt met restjes grannies haken en je kunt er applicaties op bevestigen. De mogelijkheden met grannies zijn oneindig. Het eindresultaat als je er iets mee gemaakt hebt is steeds heel erg leuk.

jute shoptas

Af en toe vind ik het leuk om op Facebook mee te doen met swappen.

Wat is swappen?
Swappen is het Engelse woord voor 'ruilen'. Je haakt iets voor iemand en je krijgt van iemand anders iets terug. Je weet alleen van tevoren niet van wie!

Op de Facebookgroep Crochet Friends Swap Groep worden verschillende swaps georganiseerd zoals een keer per twee maanden themaswap, elke maand een verjaardagsswap, een keer per maand een grannyswap en een extra swap voor een bijzonder moment zoals de Olympische Spelen of voor de kerst. Je bent niet verplicht om aan elke swap deel te nemen, maar je schrijft je in voor een bepaalde swap. Voor een swap ben je gebonden aan bepaalde regels.

Afgelopen maand schreef ik me in voor een grannyswap. De regels bestonden onder andere uit de afmeting (15x15 centimeter) en het vaste aantal grannies dat je moet opsturen (4). Bij inschrijving kun je aangeven van welk materiaal je de granny wilt ontvangen en wat voor kleuren je wilt. Je krijgt dan een mailtje van een van de organisatoren met de naam van degene aan wie jij de grannies moet sturen en kun je in de groep opzoeken welke grannies de ontvanger/ontvangster wenst.

Zelf ontving ik deze prachtige 4 grannies gemaakt van katoen.

ontvangen grannies

Ik stuurde deze grannies op (oh oh, de kat moest grannies even keuren).

kat met grannies

Heb je ook wel eens meegedaan aan een swap? Laat me dat dan hieronder weten!