suppen artikel SUPpen... is er nog iemand die niet weet wat dat is?

Steeds meer mensen zijn op de hoogte van deze groeiende sport en onderstaand wordt beschreven wat het nu precies is en wat het zo leuk maakt. SUP is een afkorting van
‘Stand Up Paddling’. SUPpen is dus op een board staan en peddelen. Hoewel we in Nederland pas een paar jaar aan het wennen zijn aan deze sport, bestaat SUPpen al veel langer.

In principe is het makkelijker maken van golfsurfen ook de reden dat SUPpen is ontstaan. Staand op een board kun je gemakkelijker zien wat voor een golfen eraan komen en met een peddel kun je sneller en méér snelheid maken om de golf te ‘pakken’. Maar ondertussen zijn er veel meer invullingen voor de sport gevonden en worden er voor elke manier van SUPpen speciale boards gemaakt.

Zo zijn er SUP-boards waar je lange afstanden mee kunt varen, boards om mee te racen, boards waar je mee kunt gaan vissen en zelfs boards waar je yoga-oefeningen op kunt doen. Kortom, SUPpen is een sport die geschikt is voor iedereen!

SUP yoga2 2

Waar ga je SUPpen
Allereerst, waar kun je terecht om het gewoon een keer te proberen? Men adviseert om voor een ‘rustige’ plek te gaan waar je de ruimte hebt om op je eigen tempo aan de sport te wennen en waar je je niet al te erg bekeken voelt. Zo zou je bijvoorbeeld de Vinkeveense Plassen verkiezen boven een tochtje door de Amsterdamse grachten.

Je hoeft je op die manier minder druk te maken over het aantal mensen die jou bezig ziet en of je houding er wel een beetje ervaren uitziet, je haar wel goed zit, je het juistje outfitje aan hebt.

Wat doe je aan?
Komen we direct bij de volgende vraag: wat moet ik aan? Iets waar meiden sowieso al zenuwachtig van kunnen worden, laat staan dat we een outfit bij elkaar moeten zoeken voor een nieuwe sport waarvan we niet weten hoe warm we het ervan gaan krijgen en of we nu wel of niet in het water gaan vallen.

De factor ‘water’ maakt dat veel mensen er vanuit gaan dat je bij SUPpen een wetsuit draagt. Dat is echter véél te warm. Een wetsuit is er echt voor gemaakt om je warmte te bieden als je in het water ligt, maar wanneer je droog blijft, heb je gewoon een zwart, niet-ademend pak aan. Lekker zweten dus.

SUPpen is ongeveer net zo intensief als hardlopen en je kunt er dus ook op rekenen dat je het tijdens het SUPpen net zo warm krijgt als van een rondje rennen. Draag dus kleding van sportmateriaal dat snel droogt wanneer je transpireert en pas de laagjes aan op het weer.

Is het 10 graden en bewolkt? Dan draag je een lange hardlooplegging, een sport-bh, een sportshirtje met korte mouwen en daaroverheen nog een sportvest of -jasje met lange mouwen. Eventueel kun je surfschoentjes dragen als het water nog erg koud is.

Maar wanneer het kwik boven de 20 graden uitkomt, draag je een (stevige) bikini met daaroverheen een board-shortje en eventueel een sportshirtje met korte of zonder mouwen, maar dat gaat na een minuut of twintig vaak toch wel uit. Schoentjes zijn in dit geval niet nodig.

Goed, nu hebben jullie ideeën over waar je het beste kunt beginnen en wat je aan kunt doen. Maar wat nu als je verslingerd raakt aan de sport en je graag je eigen board en peddel aan wilt schaffen? Ga je het web dan afspeuren naar een goedkope 2de-hands?

Je kunt op deze manier tegen een goede koop aanlopen, bijvoorbeeld een board van een semi-professional die jaarlijks van zijn/haar sponsor nieuwe spullen krijgt en het oude op internet aanbiedt.

Maar er is ook ontzettend veel materiaal van slechte kwaliteit te krijgen en hoe weet je welk board geschikt is voor jouw specifieke wensen? We bevelen dus aan om naar een winkel te gaan waar je door een specialist geholpen wordt en waar door middel van een gesprek vastgesteld kan worden wat het beste bij je past.

Wij hopen dat met deze uiteenzetting drempels zijn weggenomen bij nog twijfelende, toekomstige SUPers en dat er weer meer op de plank bij komen!