hacken artikel Zo krijg je je online veiligheid terug.

Er zijn op het internet talloze adviezen die je helpen om niet gehackt te worden. Maar wat als het al te laat is? De eerste stap is altijd: verander je wachtwoorden, als je tenminste zelf nog toegang hebt. Dat is de meest effectieve manier om indringers direct weer buiten te sluiten.

Daarna is het verstandig om tweestapsverificatie in te stellen. Tenslotte: update je apparaat en software. Als iemand zich voordoet alsof hij jij bent, meld de identiteitsfraude dan bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en doe aangifte bij de politie.

Gelekte wachtwoorden veranderen
Bepaalde browsers, waaronder Google Chrome en Safari, waarschuwen je zelf wanneer ze doorhebben dat je wachtwoord is opgedoken in een datalek. Negeer deze waarschuwingen niet, maar maak er werk van en verander zo snel mogelijk je wachtwoord.

Hoe kan ik zien of ik ben gehackt?
Op deze website kunt terugzien of je telefoonnummer of emailadres is gehackt. Vul je gegevens in, dan zie je direct of je informatie wellicht is gestolen door kwaadwillenden. Haveibeenpwned toont ook bij welke websites je gegevens gelekt zijn. Het is daarna zaak onmiddellijk je wachtwoorden van de desbetreffende sites te wijzigen.

Heeft een hacker toegang gehad tot je gegevens, dan loop je extra risico om opgelicht te worden. Criminelen die bijvoorbeeld je bankrekeningnummer in handen hebben, zullen zich voordoen als je bankier. Wees daar in zo'n geval extra op bedacht.

Risico op phishing
Ook loop je een hoger risico op phishing wanneer je gegevens zijn gestolen. Criminelen kunnen emails en sms'jes beter personaliseren als ze je gegevens in handen hebben.
Behandel verzoeken tot betalen of inloggen altijd met argwaan. Bel liever even de organisatie om te verifieren dat je inderdaad communicatie hebt ontvangen.

Licht ook je dierbaren in. Als criminelen bijvoorbeeld je wachtwoord van Facebook hebben gestolen, kan het zijn dat je zoon of dochter via WhatsApp wordt benaderd door iemand die doet alsof hij jij bent. Het is beter om te waarschuwen: mijn wachtwoord is gestolen en ik heb beslist geen nieuwe telefoon of nieuw nummer.

Als je merkt dat iemand jouw gegevens heeft gestolen en bijvoorbeeld op Facebook een profiel heeft aangemaakt met jouw foto en naam, meld dit dan niet alleen bij de politie, maar ook bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude. Meld identiteitsfraude hier

Bron