vrouwendag artikel Bij Internationale Vrouwendag denk je aan de woorden solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen.

Op een dag kreeg ik een gave uitnodiging om een recycle workshops te houden tijdens Internationale Vrouwendag in Kampen op
4 maart aanstaande. Ik had nog nooit Internationale Vrouwendag gevierd.

Als je dan op Google gaat rondkijken denk je 4 maart? Internationale Vrouwendag is toch op 8 maart? Ja, dat klopt inderdaad.
Alleen aan Internationale Vrouwendag in Kampen met het thema 'Jij bent bijzonder' zijn een aantal activiteiten gekoppeld. Door deze activiteiten is het praktischer om deze dag op zaterdag 4 maart te vieren.

Wat houdt Internationale Vrouwendag in en waarom op 8 maart?
Op 8 maart 1908 vond in New York de eerste staking door vrouwen tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie plaats. Dit was het startschot van de strijd voor vrouwenemancipatie, kiesrecht, afschaffing van kinderarbeid en de strijd tegen vrouwendiscriminatie. Tijdens een conferentie voor socialistische vrouwen in Kopenhagen stelde de Duitse socialiste Clara Zetkin voor om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag. 

In 1917 kwamen op 8 maart in St. Petersburg de vrouwen massaal in opstand tegen het voedseltekort en de verschrikkingen van de oorlog. In Nederland organiseerden de Sociaal-Democratische Vrouwenclubs Internationale Vrouwendag in maart 1912.

In Nederland werd Internationale Vrouwendag in 1960 pas weer groots gevierd na uitgifte van het boek Baanbreeksters. Dit boek (uitgegeven door de Nederlandse Vrouwenbond (NVB) ter ere van de vijftigste verjaardag van de vrouwendag) beschrijft de levensgeschiedenissen van strijdbare vrouwen.

Internationale Vrouwendag in 1978 werd officieel erkend door de Verenigde Naties. Er worden elk jaar wereldwijd activiteiten gehouden uit solidariteit voor de onderdrukte vrouwen. In ons land worden door diverse vrouwengroepen en vrouwenorganisaties Internationale Vrouwendag georganiseerd met het doel om aandacht te vragen en bewustwording te creёren voor bepaalde thema's.

Zo kun je bijvoorbeeld als vrouw niet overal ter wereld zo maar alleen over straat lopen zonder lastig gevallen te worden; ook is niet elke vrouw economisch zelfstandig.

In ons land is gelijke beloning van man en vrouw nog niet vanzelfsprekend. Er moet wereldwijd nog veel veranderen op het gebied van zorg en arbeid, discriminatie, racisme en empowerment.

Over empowerment schreef ik in mijn vorige blog ´99PowerVrouwen` een project van Lucinda Douglas. Lucinda inspireert vrouwen hoe zij hun top kunnen bereiken door het programma 'Yes You Can Woman!'. Dat doet zij door vrouwen te leren hoe ze binnen en buiten organisaties zakelijk en privé hun talenten kunnen inzetten.

internationale vrouwendag tekst

Wil je weten wat voor activiteiten er door Internationale Vrouwendag Kampen worden georganiseerd, ga dan naar svrk.nl. 
Heb jij al eens Internationale Vrouwendag gevierd?

Pin It