schijnzwanger artikel Een teefje ervaart tijdens deze periode echte zwangerschapsverschijnselen en dat kun je aan bepaalde dingen herkennen,

Schijnzwangerschap als hormonaal proces
Een schijnzwangerschap kan voorkomen bij ongecastreerde teven, ongeveer vier tot negen weken na hun loopsheid. Na de loopsheid zijn de hormonen van zwangere en niet-zwangere teven bijna aan elkaar gelijk.

Ook als een teefje niet zwanger is, kan het lichaam nog eventjes denken dat dit wel zo is. Dit is een natuurlijk proces en verloopt ook altijd vrij snel. Jij als baasje zult er niets van merken. Wanneer we spreken over de echte schijnzwangerschap, merk je dit wel.

Prolactine verhoogd
Er is sprake van een verhoogd niveau van prolactine. Dit zorgt ervoor dat de hond melk kan gaan geven en dat ze begint met het bouwen van nesten. Ze krijgt nestdrang en moedergevoelens en kan heel aanhankelijk worden.

Je ziet haar slepen met slippers, speeltjes en knuffels en soms vult ze haar mand als een waar puppybed. Ook kan ze erg agressief worden. Je kunt je teefje een beetje helpen door veel met haar te gaan wandelen en haar af te leiden.

Omgaan met agressie
Wanneer de hond echt agressief wordt tijdens een schijnzwangerschap moet je haar goed in de gaten houden. Mogelijk valt ze aan als je een speeltje weghaalt of haar ‘nestje’ verstoord en dat kan gevaarlijk zijn. Je kunt dan nadenken over het gebruik van kalmerende middelen of prolactine-remmende middelen.

Castratie is nu geen optie
Wie denkt een schijnzwangerschap direct op te kunnen lossen door middel van een castratie, komt bedrogen uit. Door de eierstokken te verwijderen, zal het hormoon progesteron snel dalen en daardoor wordt de prolactinespiegel juist weer verhoogd.

De symptomen kunnen dan zelfs erger worden. Met een castratie kun je wel toekomstige schijnzwangerschappen voorkomen, maar wacht dan nog even tot deze voorbij is.

Hoe lang duurt dit?
De symptomen kunnen zo’n 10 tot 30 dagen aanhouden. Ze zullen vanzelf verdwijnen, maar kunnen ook weer terugkomen. Het is niet per se zo dat dit in de volgende cyclus alweer gebeurt.

Blijf uit de buurt van de tepels
Blijf zo veel mogelijk uit de buurt van de tepels van de hond. Elke aanraking stimuleert de melkproductie. Deze verdwijnt ook weer.
Je kunt de tepels gedurende de schijnzwangerschap wel een beetje in de gaten houden, omdat ze misschien ontsteken. Als het weefsel rond de tepels rood, pijnlijk en warm is, moet je even een bezoek aan de dierenarts brengen.

Bron