kattengebit artikel Met de verzorging van de tanden van een kat houd je zijn gebit gezond.

Het kauwen op droogvoer en verzorgende snacks kan gebitsproblemen als tandsteen voorkomen. Maar ook bij een kat is tandenpoetsen belangrijk. Help je huistijger met de juiste verzorging zijn tanden en kiezen zo lang mogelijk goed te houden.

Een goede verzorging van de kiezen en tanden is bij katten onmisbaar. Het voorkomt nare en pijnlijk problemen in hun gebit waar zij de rest van hun leven doen. Bovendien heeft de gezondheid van het kattengebit invloed op hoe goed je dier zijn voeding kan verteren. Aangetaste tanden en kiezen maken het kauwen van voedsel er immers niet makkelijker op.

Gebitsverzorging kitten
Geef ook bij een kitten al volop aandacht aan de gebitsverzorging. Hij went zo al op jonge leeftijd aan de tandpasta en borstel in zijn mond. Alleen met het daadwerkelijk poetsen wacht je tot het volwassen gebit. Tijdens het wisselen, kan het bekje namelijk erg gevoelig zijn en de melkelementen zijn niet zo sterk waardoor ze makkelijker af kunnen breken.

Op droogvoer kauwen is goed
De eerste stap in de verzorging van de tanden van een kat, is de aandacht voor het kauwen. Dit houdt het gebit sterk en bovendien is het een natuurlijke vorm van tandenpoetsen dat tandaanslag deels voorkomt.

Geef daarom bij voorkeur droogvoer aan je huistijger waarmee je zijn tanden en kiezen flink aan het werk zet. Heb je te maken met een kieskeurige kat die zijn neus ophaalt voor alleen droogvoer? Meng dan wat droge brokken door het natvoer.

brokjes

Kat tandenpoetsen
Bij een kat tandenpoetsen helpt om gebitsproblemen te voorkomen.  Het liefst reinig je zijn tanden en kiezen iedere dag, maar minimaal twee keer per week. Daarvoor gebruik je een speciale borstel en tandpasta die je bij een dierenarts- of speciaalzaak kunt krijgen. Lukt het je niet om de tanden van je dier te poetsen, vraag dan de dierenartsassistente om advies.

tandenpoetsen

Overige gebitsverzorging katten
Met de keuze voor droogvoer en het regelmatig tandenpoetsen, leg je al een basis voor een goede gebitsverzorging. Maar denk ook aan deze dingen:
  • Geef kauwsnacks met gebitsverzorgende werking
  • Gebruik mondwater voor katten
  • Laat tandsteen tijdig verwijderen

Tanden van een oude kat
Seniorenkatten hebben vaak een zwakker gebit dan hun jongere soortgenootjes. Zij maken al heel wat jaartjes veelvuldig gebruik van hun tanden en kiezen en dat kan gaan opbreken. Daarom is het zeker bij oude katten belangrijk het gebit goed in de gaten te houden en te ondersteunen met gebitsreiniging. Met wat extra hulp en verzorging laat je jouw kat bovendien extra van zijn pensioen genieten.

Tandsteen en andere gebitsproblemen
Veel gebitsproblemen beginnen met tandplak; een aanslag van onder meer voedselresten en bacteriën. Tandplak kan uiteindelijk tandsteen worden dat vaak de veroorzaker van tandvleesontstekingen is. Alhoewel de ene kat gevoeliger is voor tandsteen dan de ander, speelt de gebitsverzorging een belangrijke rol in het voorkomen van deze aandoening.

Reinig het gebit van je kat regelmatig en laat eventueel tandplak direct door de dierenarts verwijderen. Als er al sprake is van ontstoken tandvlees, is het afhankelijk van de ernst wat de juiste behandeling is. Vraag je dierenarts om advies.

tandsteen

Herken gebitsproblemen bij je kat
Net als bij mensen geldt ook bij katten dat hoe eerder een gebitsprobleem aangepakt wordt, hoe groter de kans op genezing is. Bovendien maak je door tijdig te behandelen de kans op aanvullende gezondheidsproblemen zo klein mogelijk.

Zo herken je problemen bij de tanden van een kat:

  • Stinkende adem
  • Pijnlijke bek; tandenpoetsen of aaien in dat gebied wordt niet meer toegestaan
  • Moeite hebben met kauwen
  • Niet meer willen eten
  • Veelvuldig kwijlen
  • Vermageren
  • Rood en gezwollen tandvlees

Bron