agendavrijen artikel De drukte van alledag doet een actief seksleven vaak de das om.

Geen fut, geen tijd, geen zin. Dan zit er maar één ding op: de agenda’s naast elkaar leggen. Seksuoloog Astrid Kremers raadt een seksdate met je partner aan.

Volgens Kremers komen veel mensen simpelweg niet aan een vrijpartij toe. 'De agenda’s zitten vol met van alles en nog wat: sporten, sociale contacten, kinderen, studie, werk. Het komt er gewoon niet van'.

Vreemd eigenlijk, want aan het begin van je relatie doe je júist aan geplande dates. 'Daar leef je naartoe. Maar zodra men gaat samenwonen, stoppen mensen er vaak mee. Partners zien elkaar dan al vaak. Dus echt iets afspreken hoeft volgens hen niet meer'.

Maar als je niets afspreekt, neemt de kans op intimiteit ook af. 'De tijd en aandacht kan zich verplaatsen van je partner naar de televisie, de smartphone of huishoudelijke taken'.

Plannen
Tijd om de agenda’s erbij te pakken, vindt Kremers. Want dat sex alleen fijn is als het spontaan gebeurt, is volgens de seksuoloog een utopie. 'Zin in sex komt niet spontaan. Je hebt prikkels en gunstige omstandigheden nodig.

Als jij na je werk op de bank het laatste nieuws over het coronavirus zit te kijken, is de kans natuurlijk vrij klein dat je zin hebt in een vrijpartij. Daarbij vinden we het normaal om een sportles of afspraak met vriendinnen te plannen, maar lijkt er nog altijd een taboe te rusten op een date plannen met je bloedeigen partner'.

Voordelen
Tijd in je agenda blokken om te vozen, is volgens Kremers 'hartstikke goed voor je relatie', maar het klinkt misschien wat ongemakkelijk. Daarom zet de seksuoloog de voordelen even uiteen.

'Zodra je weet dat ‘het’ gaat gebeuren, kun je je daarop voorbereiden en verheugen. En onderschat voorbereiding niet: een chefkok tovert ook niet zomaar een sterrenmaaltijd op tafel'. Je kunt eventueel spannende attributen in huis halen of kies bijvoorbeeld alvast een romantische of erotische film uit.

Daarbij komt er door te plannen ruimte voor variatie. 'Je kunt variëren in wat je doet, waar je het doet en hoe je het doet.
Begin bijvoorbeeld eens samen onder de douche, met een massage of een erotisch spel'.

Aandacht
Het is natuurlijk ook prima om de date op zijn beloop te laten. 'Zo’n gepland moment samen hoeft zeker niet altijd uit te lopen op geslachtsgemeenschap. Het gaat juist om de aandacht voor elkaar'.

Daarbij sluit het een het ander niet uit, dus naast geplande sex kan er nog steeds ruimte zijn voor spontaniteit. 'Maar één moment in de week plannen om puur aandacht aan elkaar te besteden, lijkt mij geen overbodige luxe'.