fetisj artikel De een krijgt het warm van leren zweepjes en latex, bij een ander wordt het hoofd op hol gebracht door een tik op de bibs.

Droom je ervan je partner liefdevol te bewerken met een zweepje? Of is voyeurisme volledig je ding en vind je het spannend dat je
‘tijdens de daad’ betrapt kunt worden?

Dan koester je net zoals velen een fetisj. Maar smaken verschillen. Ook tussen de lakens. Wat voor de een werkt, voelt voor de ander aan als een koude douche.
Uit onderzoek is gebleken wat de meest voorkomende fetisjen zijn. Dit kwam er uit de bus.

1. Voyeurisme, stiekem kijken, iemand bespieden (36 procent vindt dit leuk).

2. Spanking, elkaar een klets op de billen geven (35 procent).

3. Vastbinden, bijvoorbeeld met handboeien of touw (35 procent).

4. Kietelen (31 procent).

5. Zich verkleden in een schooluniform, verpleegsteruniform (29 procent).

6. Natte kleren (23 procent).

7. Leren, latex of rubberen kleding (19 procent).

8. Voeten of schoenen (10 procent).

9. Plasseks, op elkaar urineren (9 procent).

10. Het dragen van kleding van het andere geslacht (8 procent).

11. Stikken of gestikt worden (8 procent).

12. Luiers, baby- of kleuterartikelen aandoen (4 procent).

Taboe?
De helft van de mensen met een fetisj heeft één of meerdere van z’n fetisjen al eens kunnen beleven. Een iets kleinere groep (43 procent) heeft z’n seksuele fantasieën al besproken met de partner.

Zestien procent zoekt zelfs bewust (seks)partners die dezelfde zaken opwindend vinden als zij. Wie een relatie heeft, geeft in twee op de drie gevallen aan dat hun partner weet van hun fetisj. 

Een meerderheid (57 procent) verzwijgt deze fantasieën voor anderen, onder meer uit schrik om anders bekeken te worden. Dertien procent schaamt zich zelfs voor z’n fetisj. Veertien procent voelt zich een buitenbeentje zijn door de seksuele voorkeuren.

Verder vindt 65 procent het niet vanzelfsprekend om open over fetisjen te praten. Meer dan zeven op de tien vindt het niets om over te schamen, op voorwaarde dat je er niemand kwaad mee doet. Slechts een vijfde vindt fetisjen 'fout' en 13 procent keurt het volledig af: volgens hen wijst een fetisj erop dat er iets mis is met de mentale gezondheid.

Sommige fetisjes zijn ook meer aanvaardbaar dan anderen. Kietelen, verkleedkleding dragen en elkaar een klets op de billen geven: daar zien de meeste mensen geen probleem in. Een heel ander verhaal is het bij plasseks, stikken of luiers aandoen of zich verkleden als een baby. Dat is voor meer mensen dan toch een stap te ver.

Bron