datenmet50 artikel Single zijn als je 50+ bent is wel even wat anders dan als je 38 bent. Hoewel…

Na wat wijntjes met vrijgezelle vrienden en vriendinnen komen de gesprekken vaak uit op de liefde en wat daar voor doorgaat. Uiteraard melden we eerst aan elkaar dat we het heerlijk vinden om alleen te zijn.

Geen verantwoording hoeven af te leggen over waar je naar toe gaat en hoe laat je weer thuis bent, de magnetronmaaltijd of het feit dat je in het weekend tot 13.00u in je bed ligt.
We genieten enorm van deze vrijheid! Toch?

Voorzichtig komt dan toch de eerste vraag of je nog 'iets spannends' hebt meegemaakt en dan volgt al snel een geweldig feuilleton over datingsites, misleidende profielteksten of nog erger de catfishfoto’s en dan hebben we het nog niet eens over de daadwerkelijke date die heeft plaatsgevonden.

We lachen wat af en dat is maar beter ook, want het leven is al zo serieus. Vooral als je tot het besef komt dat je eigenlijk al een soort van heel leven achter je hebt met de nodige ups en diepe downs.

Sommigen van ons wonen net sinds een paar maanden weer 'op kamers' en sommigen zijn inmiddels al een paar jaar alleen met zo nu en dan een 'friend with benefits' of andersoortig spannende encounters.

Inmiddels ben ik zelf zo’n tweeënhalf jaar solo en krijg ik met enige regelmaat de vraag of ik me niet eens zou gaan inschrijven bij een datingsite. Nou ben ik daar niet zo van, want ik krijg de kriebels van zo’n keuringsplek van vergelijkend warenonderzoek. Wat zegt een foto nou van een persoon?

Een spontane ontmoeting met een leukerd met humor en een twinkeling in zijn ogen spreekt mij meer aan dan het krijgen van een swipehand. Maar zoals een goede vriendin uit eigen ervaring wijs vertelde: 'ze komen echt niet bij je aanbellen of je met ze uit wilt'.

Tja, das war einmal… De tijd van het kroegleven, het heftig stappen en het broodje shoarma om 03.00 uur met nog wat gezellige nachtbrakers is voorbij. Rest ons het troosteloze vooruitzicht van windowshopping op je mobiel.

Op zwaar aandringen van diverse vrienden ben ik toch voorzichtig eens gaan kijken. Ja echt. Ik ben een ervaring rijker danwel een illusie armer geworden! Wat een triestigheid. 
Natuurlijk zijn er mensen die de liefde van hun leven hebben gevonden, maar zoals ik al had bedacht is het voornamelijk een wereld van list en bedrog.

Na wat geworstel had ik een profieltekst gemaakt over mezelf en wat ik graag in een potentiële kandidaat zie. Tot mijn grote verbazing bleken er heel veel potentiële kandidaten te zijn want ik kreeg me toch veel reacties! En die zouden allemaal aan mijn verwachtingen voldoen want deze site vindt de perfecte match…

Tuurlijk! Eerlijk is eerlijk, ik heb me rot gelachen om de humoristische teksten van de heerschappen. Totdat een vriend zei dat je die kunt kopen of beter nog, jatten. Wat een desillusie, had ik nou toch echt gedacht dat er zoveel te lachen viel met 'Bourgondische Bart' of 'sportieve Simon'.

Na drie weken van afwijzingen en beledigde reacties maande een vriendin, die toch echt een ontzettend leuke date heeft gehad, dat ik wat minder kritisch moest zijn. Zucht… Oké oké, laat ik eens iemand een kans geven… zucht… Ik maakte een afspraak met 'Reislustige Richard' op neutraal terrein.

Een terras in een andere plaats. 'Reislustige Richard' was op papier een vlotte vent, zag er verzorgd uit en hield van het goede leven. Een kanshebber… Na nog wat tips van vriendinnen: 'geen kruisverhoor en geef ‘m een kans', 'jaaahaaa'… toog ik toch wel enigszins gespannen naar de bewuste ontmoetingsplek.

Ik kreeg ‘m al snel in het vizier en... nee, dit ging ‘m niet worden… Sorry, maar iemand die vrijwel een kop kleiner is dan ik èn foute schoenen... nee hoor nee. Maar goed, we hadden allebei de moeite genomen om elkaar te spreken en om nu weg te lopen is ook weer zo wat. De cappuccino werd besteld en het gesprek begon. En ja, ik ben een draak.

Ik nam de leiding en startte het sollicitatiegesprek... De assessment sloeg ik over en de afwijzing kwam snel in zicht. Dit ging ‘m echt niet worden. 'Reislustige Richard' kwam niet verder dan de Ardennen en het drinken van een Moezel in zijn voortent. Ik rook de spruitjeslucht op afstand. Thuisgekomen heb ik me direct afgemeld van deze lovesite en mezelf de belofte gedaan dit nooit meer te doen.

Lieve vrienden en vriendinnen, ik heb bewondering voor jullie doorzettingsvermogen in deze datingjungle en als het geluk je heeft gevonden ben ik oprecht blij voor je. Maar dit is niet mijn weg. Ik ben best happy met mezelf en hou meer van verrassingen die op mijn pad komen. Que sera sera…