geboorte artikel Een baby krijgen is een van de mooiste dingen die je kan overkomen.

Vanaf het eerste geluid is de baby niet meer weg te denken en hoort het helemaal bij je. Mama is erg druk met de baby en heeft geen tijd om zich bezig te houden met zaken als aangifte doen en verdere noodzakelijke afhandelingen met betrekking tot het kind. 

Hier kan papa bijspringen en dit voor zijn rekening nemen. Er moeten heel wat zaken geregeld worden. Onderstaand vind je een noodzakelijke to-do-lijst.

Geboorteaangifte
Op nummer 1 staat natuurlijk de geboorteaangifte in de gemeente waar je woont. Het kindje moet binnen drie dagen na de geboorte worden aangegeven door de vader (erkenner) of als er geen vader is, iemand die bij de geboorte aanwezig is geweest.

Indien je niet getrouwd bent dan zal met instemming van de moeder het kind moeten worden erkend en dit voor of na de bevalling worden aangegeven bij het gemeentehuis.

Voogdij
Als ouders wil je graag zelf in goed overleg uitkiezen wie de voogdij krijgt. Bespreek dus goed met je partner wie jullie geschikt vinden, vraag of de eventuele voogden hier ook voor openstaan en regel dit in een officieel testament anders zal de kantonrechter bepalen waar het kind wordt ondergebracht.

Het kind zal automatisch bij de andere ouder blijven wanneer één van de twee ouders overlijdt, op voorwaarde dat beide ouders het ouderlijk gezag hebben. Stel nu dat beide ouders komen te overlijden?

Is er vooraf geen voogd benoemd dan zal een rechter dat gaan beslissen. De rechter die over de voogdij moet beslissen, raadpleegt in dat geval de families. Samen met hen wordt dan bekeken wat de beste oplossing is.

Sparen
Dit is voor iedereen anders. Wil je dat je zoon of dochter later gaat studeren, het rijbewijs haalt of extra geld nodig zal hebben om op zichzelf te gaan wonen, dan biedt een spaarrekening vanaf de geboorte een uitkomst. Je zet iedere maand een bepaald bedrag opzij totdat je zoon of dochter 18 jaar is. Laat je vooral goed informeren bij je eigen bank.

Verzekering(en)
Deze zijn zo vanzelfsprekend en toch vergeten veel mensen ze aan te passen, zoals een aansprakelijkheidsverzekering, inboedel-, reis- en zorgverzekering. Hier wil je natuurlijk liever niet over nadenken, maar het is erg belangrijk om goed verzekerd te zijn als gezin.

Vergeet ook zeker de uitvaart- en overlijdensrisicoverzekering niet. De overlijdenrisicoverzekering is handig omdat je door het afsluiten hiervan vermijdt dat je kind(eren) en partner financiële nood krijgen wanneer je vroegtijdig komt te overlijden.

Testament
Nu je een kind hebt gekregen, is het tijd om een testament te nemen, aan te passen of te vernieuwen. Regel alles omtrent je nalatenschap voor een onbezorgd leven.