vrouwenwerk artikel Ik ben samen met mijn vriendin (waar ik het eerder over had) naar een avond geweest in Heerenveen. Van Kleurrijk Vrouwenwerk.

Een bijzondere ervaring en we hebben genoten. Ik denk dat er iets van 100 vrouwen waren. Ik was als Nederlandse vrouw dik in de minderheid. Er waren hapjes genoeg en frisdrank. Geen alcohol!

In de grote zaal zaten allemaal vrouwen. Met en zonder hoofddoekjes. Allerlei culturen bij elkaar. Er waren twee vrouwelijke DJ’s.
Eén Turkse dame zonder hoofddoek en één met een hoofddoek. Het was een kleurrijk gezelschap zoals de naam al deed vermoeden.

Er mochten absoluut geen foto’s worden gemaakt! Een wereld die mij ‘gelukkig’ vreemd is. Ik ben blij met de vrijheid die ik ervaar als vrouw in Nederland.

Maar er zijn heel veel vrouwen in de wereld waar dat nog niet voor geldt. Elk mens is geboren met het verlangen vrij te zijn. Want dat is volgens mij onze natuurlijke staat van zijn!

Uit mijn dak
De muziek was anders dan ik ken, maar lekker veel ritme dus ik kon helemaal uit mijn dak gaan! Dat bleef niet onopgemerkt en ik werd door veel vrouwen de dansvloer opgetrokken als ik even zat uit te zweten ha ha.

Er waren twee zussen die ervan overtuigd waren dat ik een sportlerares moest zijn. Dus kwam één van de dames naar me toe om dit te vragen. Ik zei: 'nee, maar ik doe wel aan paaldansen!'

Ik dacht, laat ik hem er maar ingooien. Ze werden helemaal extatisch en lachten hard. Ik heb toen een gesprek met hun gehad.
Ze vertelden dat hun moeder nauwelijks kan lopen van de auto naar de zaal waar ze zat.

Want zo vertelden ze, nadat ze kinderen heeft gekregen en groot gebracht, zit haar taak erop. En zijn ze als het ware klaar om dood te gaan. Daardoor doen ze niets meer en zitten eigenlijk alleen maar.

Deze twee dames waren duidelijk bewuster en ergeren zich aan mensen uit hun land die zich niet aanpassen en niet integreren. Want zo zeiden ze: 'wij worden daar ook op aangekeken'!

Ze wezen me op een dame met een hoofddoek die 28 jaar is en zo traditioneel en nauwelijks Nederlands praat. Belachelijk vinden zij dat. En zo zeiden ze: 'het helpt niets wat we zeggen! Het verandert niet'!

Ik was onder de indruk van het vuur van deze dames. Van hun strijd tegen de traditie en vóór ontwikkeling en integratie. Ik heb gezegd dat het voorleven van de vrijheid die zij ervaren in elk geval kan inspireren!

Het was mooi om te zien dat veel vrouwen genoten. Er werd veel gedanst. Ook veel van die kringdansen waar iedereen zo aan mee kan en mag doen.

Eén dame die met mij had gedanst, sprak de wens uit dat dit veel vaker zou moeten worden georganiseerd. En niet één keer in het jaar.

Ik voel me verrijkt door deze ervaring
Er is nog veel winst te behalen voor vrouwen. Eerder hield ik helemaal niet zo van alleen vrouwen bij elkaar. Ik ben geen feministe.
Ik houd van mannelijke energie.

Maar langzamerhand ontwikkelt zich in mij wel een verlangen om vrouwen te stimuleren, inspireren, ondersteunen, samen sterk te zijn, samen vrij te zijn.

Dank aan alle dames die gisteravond met mij hebben gedanst en gesproken en me een blik gaven in hun levens!

Pin It