luistervink artikel Zonnige voormiddag. Een terrasje tijdens een weekendje weg.

Even lekker zitten met mijn wederhelft, beiden met een biertje voor de dorstige neuzen. En, of je het nu wilt of niet, mensen kijken.
Dat is een soort automatisme.

Inherent daaraan, eveneens zonder erg, luisteren naar de gesprekken in je directe omgeving. Dat krijg je als je gezegend bent met goed werkende gehoorgangen.

Bier2

Tafel 1, zoals ik die voor het gemak maar even noem, rechts van mij. Een hij en een zij van middelbare leeftijd zijn onophoudelijk aan het delibereren en ongefundeerd ouwehoeren over het gebruik van de ov chipkaart. Zij heeft de broek aan.

In de letterlijke zin van het woord een driekwart uitvoering, figuurlijk gesproken een exemplaar met lange pijpen. Ze tracht duidelijk hoorbaar de manspersoon vocaal de baas te zijn.

Op een gegeven moment voegt ze hem toe: 'Houd er nu maar eens over op'. Vervolgens is het stil. Echter niet voor lang want het zit haar kennelijk erg hoog en ze begint opnieuw bozig te ratelen. Over die vermaledijde ov chipkaart.

Tafel 2, schuin links van mijn persoontje gesitueerd. Het is overduidelijk dat het aldaar om een blind date draait. Hij is een niet onaantrekkelijke donkere Antiliaan van circa 35 jaar.

Zij een ietwat gezette jonge, hoogstwaarschijnlijk eveneens Antilliaanse, vrouw. 'Ik ben 27', hoor ik haar zeggen. Ze zijn elkaar duidelijk aan het aftasten.

Het gaat me net even te ver om bij dit tafeltje te blijven luistervinken. Hoe benieuwd ik ook ben naar de voortgang van bedoelde ontmoeting. En dus verkas ik - figuurlijk.

Tafel 3, links naast mij, op ongeveer 0,5 meter afstand. Op het eerste gehoor twee ‘oude’ vriendinnen, ofwel: twee jonge dames die elkaar kennelijk al een tijdje niet meer hebben gezien en/of gesproken.

Er worden allerlei ‘wetenswaardigheden’ de aangenaam zonnige ether in geslingerd over zaken als schoonfamilies, het koppelen van één van beiden aan een gefortuneerde man met dubbele achternaam bij de hockeyclub en meer van dit soort zaken die mij feitelijk helemaal niets aangaan.

Ik reken de door ons genuttigde biertjes af en ga er vandoor. Luistervink heeft genoeg gehoord…

Foto