kies de juiste haarkleur artikel Het is niet zo eenvoudig om de juiste haarkleur te kiezen en wat nog veel belangrijker is, een kleur die bij je past.

Er zijn allerlei factoren die een rol spelen bij het uitkiezen van een kleur voor je haar, zoals je huidtint, je natuurlijke haarkleur en de kleur van je ogen.  Onderstaand lees je hoe je de haarkleur neemt die bij jou past.

Denk na over je nieuwe look
Bedenk hoe drastisch je wilt dat de verandering van haarkleur zal zijn. Wil je slechts een subtiele verandering om je uitstraling een oppepper te geven of wil je graag een dramatische verandering? Zorg dat je weet of het gepast is om met je nieuwe haarkleur op je werk te verschijnen.

Verzamel plaatjes van haarkleuren die je mooi vindt. Knip plaatjes uit tijdschriften of bewaar afbeeldingen op je telefoon of computer zodat je de haarkleuren die je mooi vindt gemakkelijk kunt bekijken. Als je die plaatjes bewaart, kun je ze ook aan de kapper laten zien als je je haar in een salon laat kleuren.

Bedenk of je ook een nieuw kapsel wilt. Als je naast een nieuwe haarkleur ook een nieuw kapsel wilt, moet je het eerst laten knippen. Als je je haar eerst laat knippen bespaar je geld, want dan heb je minder verf nodig. Je kunt het effect van de nieuwe kleur ook beter zien als het geknipt is.

Bedenk hoe vaak je bereid bent de uitgroei te laten bijwerken. Als je een dramatische verandering ondergaat, bijvoorbeeld van blond naar zwart, zul je de wortels regelmatig moeten laten bijkleuren.

Maar als je voor een subtiele verandering gaat, zoals een tintje donkerder dan je eigen haarkleur, hoef je je daar minder zorgen om te maken. Bepaal hoeveel tijd en geld je bereid bent te spenderen aan het onderhouden van je haarkleur, voordat je besluit wat je doet.

Houd rekening met je eigen kleur
Kijk naar je aderen om je huidtint te bepalen. De kleuren van je aderen kunnen helpen bepalen of je een warme of een koele huidtint hebt. Ga buiten staan of ergens met voldoende daglicht. Houd je armen met je handpalmen omhoog voor je en kijk naar je polsen. Probeer te zien welke kleur je aderen hebben die je door je huid heen ziet.

-  Als je aderen er blauw uitzien, heb je een koele huidtint.
-  Zien je aderen er groen uit, dan heb je een warme huidtint.

Gebruik gekleurd papier om je huidtint te bepalen. Als je het moeilijk vindt om je aderen te zien of als je het resultaat wilt controleren, doe dan de papiertest. Neem verschillende stukjes gekleurd papier. Je hebt geel,
rood, wit, groen, zilver en blauw nodig. Houd de papiertjes een voor een bij je gezicht.

-  Als je huid er beter uitziet bij de rode en gele velletjes, heb je een warme tint.
-  Als je huid er beter uitziet bij de witte, groene, zilveren en blauwe velletjes, dan heb je een koele tint.

Kijk naar de kleur van je ogen. De kleur van je ogen en van je haar gaan hand in hand, dus het is belangrijk dat je rekening houdt met de kleur van je ogen als je een haarkleur uitkiest.
Als je het niet zeker weet, vraag dan aan je kapper welke kleuren bij jouw ogen passen.

Als je bruine of goudbruine ogen hebt, zullen diepbruine tinten mooi bij je staan. Probeer eens chocoladebruin of donker espressobruin. Heb je blauwe of grijze ogen, dan is een koelere haarkleur zoals licht goudblond of asblond mooi.

Bepaal de juiste kleur

Bruin
In tegenstelling tot rood, blond of zwart staat bruin bij iedere huidtint. Bruin is mooi als je een kleur wilt met weinig onderhoud. Bruin hoef je minimaal te onderhouden en met een doosje bruine haarverf van de drogist kan nauwelijks iets misgaan. Bruin staat ook mooi als je haar beschadigd is. Bruin weerkaatst het licht goed waardoor gespleten punten of beschadigd haar minder opvallen.

-  Als je een donkere huid hebt, neem dan donkere bruintinten zoals espresso. Kies geen kleur die meer dan twee tinten lichter is dan je natuurlijke haarkleur.
-  Als je een getinte huid hebt, kies dan middelbruin, zoals karamel of kastanjebruin. Kies geen neutrale of blonde tinten.
-  Als je een lichte huid hebt, kies dan voor middelbruin of bruin met roodtinten. Neem geen donkerbruin, behalve als je natuurlijke haarkleur donkerbruin is, want daardoor kun je er
   bleek uit gaan zien.

Rood
Rood is een veelzijdige kleur en er is altijd wel een roodtint die bij je past. Houd in gedachten dat de ene tint je beter zal staan dan de andere, afhankelijk van je huidskleur.

 - Als je een donkere huid hebt, neem dan een middel kastanjetint of hazelnootbruin. Kies geen felle roodtinten, want daardoor kan je huid groen uitvallen.
-  Als je een getinte huid hebt, ga dan voor een middel koperblond of kastanje. Neem geen paarse gloed zoals aubergine, want daarvan kan je huid er geel uit gaan zien.
-  Als je een lichte huid hebt, neem dan een lichtrode kleur zoals aardbeiblond of koper. Neem geen donkere tint rood zoals bordeaux, want daarvan word je bleek.

Blond

Misschien wil je je blonde haar wat lichter of feller maken of kies je voor het eerst voor blond. Blond haar is een goede keuze als je een lichte tot getinte huid hebt. Onthoud dat als blond niet je natuurlijke kleur is, het onderhouden van deze kleur veel geld kan kosten. Je moet je uitgroei regelmatig behandelen en je zult speciale producten moeten gebruiken om de kleur lang mooi te houden.

- Als je een lichte huid hebt, kies dan een lichte of gouden blondtint. Neem geen witte, askleurige of roodtinten, want die maken je bleek.
- Als je een getinte huid hebt, neem dan middelblond, zoals goud of beige. Kies niet voor as- of roodblond, want daarvan kun je bleek worden.
- Als je een donkere huid hebt, kies dan voor een donkere tint blond zoals karamel. Je kunt ook alleen highlights nemen. Kies niet voor wit, platina of oranje, want dat ziet er erg
  onnatuurlijk uit.

Zwart
Zwart haar is dramatisch en kan heel mooi zijn. Een donkere of getinte huidskleur past het beste bij zwart haar, maar als je een lichte huid hebt, zijn er ook wat tinten die bij je kunnen passen. Onthoud dat het moeilijk is om weer van zwart haar af te komen, dus zorg dat je zeker weet dat je het wilt.

Als je een lichte huid hebt, kies dan voor een bruine tint zwart of donkerbruin. Neem geen diepzwart, want daarvan word je heel bleek en kan je huid zelfs rood uitvallen.

- Als je een getinte huid hebt, kies dan donkerbruin of bijna zwart. Neem geen zwart met roodtinten, want dan ziet je huid er gelig uit.
- Als je een donkere huid hebt, neem dan donker, diep zwart. Neem geen zwart met blauwtinten, want daarvan kan je huid er groenig uit gaan zien.

Houd je kleurtype in gedachten als je over de tint nadenkt
Bruin, rood, blond en zwart zijn er in allerlei verschillende tinten, dus je moet er eentje kiezen die bij je past. Onthoud dat je een tint kiest die bij je kleurtype past.

- Kies een koele tint als je natuurlijke huidskleur warm is.
- Kies een warme tint als je natuurlijke huidskleur koel is.

Tips
Neem geen kleur die meer dan twee tinten lichter is dan je natuurlijke kleur. Te donker of te licht ziet er onnatuurlijk uit. Praat eerst met je kapper als je niet zeker weet welke kleur mooi bij je zal staan.

Blonde verf is erg beschadigend als je haar toch al verzwakt is, want het wordt met chemicaliën gebleekt. Zorg dat je haar gezond is voordat je het blond verft. Onthoud dat de meeste tinten blond onnatuurlijk staan bij mensen met een getinte of donkere huid.

Waarschuwing
Als je je haar voor het eerst verft, moet je het misschien niet zelf doen. Laat het bij de kapper verven. Verf je haar niet te vaak, want dan raakt het beschadigd. Wacht minimaal twee weken voordat je het weer opnieuw verft.