lipfillers artikel Bulten en littekens: tientallen bedrijven zetten illegaal lipfillers.

Je lippen laten opspuiten terwijl je nog geen 18 jaar bent: het mag niet volgens de wet. Toch zijn er tientallen behandelaars die minderjarigen zonder medische noodzaak willen helpen aan vollere lippen, blijkt uit onderzoek van NOS Stories. Een deel van hen beschikt ook nog eens niet over de juiste papieren.

Lipfillers kun je laten zetten bij klinieken, maar ook bij schoonheidssalons, nagelsalons en kapperszaken. De redactie belde met bijna honderd van dit soort bedrijven en deed zich voor als 17-jarige.

Bij ruim een op de drie konden we gelijk langskomen. Ook bij vier klinieken, waar voornamelijk artsen werken, kon zo een afspraak gemaakt worden. Bekijk deze video maar eens.

En dan is er nog een tweede probleem
Elke lipfiller-behandeling moet volgens de wet door een arts of verpleegkundige met een geschikte BIG-registratie uitgevoerd worden of er moet zo iemand bij zijn.

Wij kwamen erachter dat bij ongeveer de helft van de gecheckte schoonheidssalons zo'n persoon niet aanwezig was op het moment dat lipfillers werden gezet.

De steekproef is gehouden onder honderd willekeurige bedrijven. Je weet natuurlijk nooit of die representatief zijn voor de hele sector. Op internet zijn er nog veel meer bedrijven te vinden die lipfillers aanbieden, maar instanties hebben slecht zicht op de omvang en kwaliteit van deze behandelaars.

De gevolgen ziet Peter Velthuis, dermatoloog in het Erasmus Medisch Centrum, op een speciaal complicatiespreekuur voor mensen met fillers: bulten, littekens en andere nare huidverminkingen zijn daar aan de orde van de dag.

'In bijna alle gevallen gaat het om slechte techniek van de behandelaar', zegt hij. 'Die heeft dan een cursus gedaan en denkt dat het wel lukt. Maar ze zetten te veel filler of op de verkeerde plek'.

Intussen laat de ene na de andere influencer een naald in de lippen zetten, denk aan Monica Geuze, Huda Kattan en Nikkie Tutorials. Het is een populaire behandeling. In totaal lieten vorig jaar 150.000 mensen in Nederland fillers zetten voor cosmetische doeleinden en daar zitten steeds vaker jongeren bij.

liipfiller

Die jongeren zijn vaak op zoek naar goedkope opties en komen terecht bij schimmige bedrijven. De 23-jarige Maja bijvoorbeeld, zij liet zich behandelen door een schoonheidsspecialiste op een zolderkamer. Er was bij de behandeling niemand aanwezig met een medische opleiding.

Bij haar ging het mis. 'Er is zo veel filler ingespoten, dat ik bulten en plekjes kreeg', vertelt ze. 'Mijn lippen konden het gewoon niet aan en ik kon de filler er zo uitknijpen'. Daarnaast is het spul ook boven haar lippen gespoten, waardoor er bobbels kwamen. Ze laat nu de fillers eruit halen.

'Schokkend, vindt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de resultaten van NOS Stories. Het probleem is dat zij alleen kunnen optreden als ze meerdere meldingen binnenkrijgen.

'Daarom roepen we mensen op om melding te maken van behandelingen van minderjarigen', zegt een woordvoerder. 'En zeker wanneer daarna ook nog complicaties optreden'.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd verwacht de illegale bedrijven binnenkort beter te kunnen aanpakken. Nu is het soms nog onduidelijk of cosmetische behandelingen onder de wet BIG en dus onder toezicht van IGJ vallen. Daar komt vanaf volgende maand een eind aan. Toch zal de Inspectie ook dan alleen kunnen optreden na meldingen.

Het televisieprogramma Kassa deed in 2016 een soortgelijk onderzoek. Drie van de zes artsen die het programma had benaderd, waren toen bereid lipfillers bij minderjarigen te zetten.

Bron