moestuin artikel Op Facebook zag ik een evenement voorbijkomen dat heet Beginnersworkshop Moestuinieren.

Als dochter van een vrouw met groene vingers ging mijn hart door deze aankondiging sneller kloppen. Zelf heb ik namelijk – hoe kan het ook anders – ook een moestuin gehad. Dat is alweer 25 jaar geleden.

Mijn man en ik woonden toen in Lelystad waar je vruchtbare kleigrond hebt. De groenten groeiden daar heel goed. We hebben het hele jaar door van onze moestuin gegeten: aardappelen en uien, zo groot hadden we ze nog niet gezien in de supermarkt; smakelijke wortelen en bieten.

Sla was er in overvloed en ook smulden we van diverse koolsoorten en peulvruchten. We aten groenten die we nog niet kenden zoals bijvoorbeeld schorseneren en koolrabi. De smaak was ook heel anders.

Met dit alles in mijn achterhoofd trok ik de stoute schoenen aan en stuurde een berichtje aan Urban Farming 035 met de vraag of ik een blog mocht schrijven ter promotie van het moestuinieren in Hilversum. Mijn verzoek werd met enthousiasme ontvangen.

Zo kwam het dat ik gisteren bij de tuin van de Donnerschool in Hilversum was. Ik maakte me wel zorgen of er mensen naar de workshop zouden komen omdat het weer zo goed was. Die zorgen waren echter nergens voor nodig, we waren met een kleine enthousiaste groep.

We werden door Elfie Bakker van Elfie Bakker Tuinen hartelijk onthaald met een kopje heerlijke saliethee. Daarna kwamen alle aspecten die bij het moestuinieren om de hoek komen kijken aan de orde.

Tijdens de workshop leer je dat je ook zonder grote lap grond kunt moestuinieren: ook in een bak van 1 bij 1 meter kun je aardig wat verbouwen en wat dacht je van simpele potten met aarde?

De workshop is interactief: je gaat dus zelf aan de slag want… al doende leert men!

moestuin2

Zelf wil ik me in de toekomst gaan verdiepen in het telen op een creatieve manier. In de achtertuin en decoratief: bijvoorbeeld met peulvruchten die je laat klimmen tegen een pergola. Een druivenplant leent zich hier trouwens ook uitstekend voor. Ik zag het laatst bij Woudzoom, een hotel in Drenthe op het terras van het restaurant.

Zoals je kunt lezen kan bijna iedereen - ook met beperkte ruimte - moestuinieren. De aspecten die tijdens de workshop aan de orde komen om het moestuinieren te verwezenlijken komen bij elke vorm van moestuinieren aan de orde.

Moestuinieren via Urban Farming 035 doe je in gezelschap van anderen. Zo kun je ideeën, zaden en plantjes uitwisselen en vragen stellen. Ook spreken buurtbewoners je aan, gewoon voor de gezelligheid. Zo is moestuinieren via Urban Farming 035 niet alleen gezond qua voeding en voor je lijf maar krijg je veel energie door de leuke sociale contacten.

Lijkt het jou ook leuk om kennis te maken met het moestuinieren? Meld je dan snel aan via urbanfarming035.nl of via Facebook: urbanfarming035.

Heb jij al eens een moestuin gehad?