angstenopluchting artikel Als vrouw die de vijftig is gepasseerd, ben ik plotseling terechtgekomen in het tijdperk van de intensieve APK-keuringen.

Niet alleen laat ik mijn carrosserie regelmatig oppoetsen bij schoonheidsspecialiste en kapper, maar ga ik ineens met de spanning in mijn lijf van bevolkingsonderzoek naar bevolkingsonderzoek.

Borsten, baarmoeder en darmen worden het centrum van mijn bestaan. Ik realiseer me steeds meer dat ik in een risicogroep zit die niets te maken heeft met living on the edge en het afvinken van een bucketlist. Hoewel het soms wel voelt als een vrije val bij het bungeejumpen waar je hoofd nog net niet de grond raakt.

Onaangename onderzoeken in gênante posities volgen elkaar op. Hier en daar puf ik de pijn weg. Bij het wegrijden zet ik mijn playlist maar op en vergeet Kortjakje.
Love Unlimited: 'I’m so glad that I’m a woman… We’re the lifeline of mankind…'. Yeah, right.

Nu ben ik niet echt het type van 'schreeuwen voordat je geslagen wordt', maar jemig… wachten op een uitslag is voer voor het ontwikkelen van een enorme knoop in mijn buik en sentimentele praat met kinderen en vrienden.

Ik was nog net niet bezig met het bespreken van de bloemarrangementen tot ik het verlossende woord kreeg: 'De uitslagen zijn goed. Er is niks aan de hand'.
Tranen van opluchting.

Gezondheid is een groot goed en niet voor iedereen weggelegd. Hoe ouder ik word, hoe groter het besef. Het woekert als zevenblad. Mijn eigen kring is flink onder schot genomen.

De media maakt ons regelmatig deelgenoot van persoonlijk leed en Facebook laat tegenwoordig meer zien dan alleen de gevulde borden en het glas Chardonnay.
Lief en leed verstrengelen zich zuchtend met elkaar in beeld en geluid.

Wonden en littekens worden uitgewisseld in ruil voor wederzijds begrip. We zijn kwetsbaar en alles is relatief. Ik ben dankbaar en heb vertrouwen. Het waakvlammetje dat diep van binnen op stand zuinig stond, laait weer op.

De wereld gaat steeds meer open. Net als ik. Want hey, ik ben the lifeline of mankind!

logo mirjam5