adem artikel Bij mensen wordt mijn aandacht altijd getrokken naar de mond.

Ik zie mooie, rechte, witte tanden, klein beetje scheef, mooie lach, maar ook… bruine tanden of mensen waarvan ik denk:wanneer ben je voor het laatst bij een mondhygiënist geweest.

Laatst was ik in Amsterdam om een broek te kopen. Ik werd geholpen door een knappe, vriendelijke, keurige verkoper. Alleen toen hij begon te praten… echt een slechte adem.

Het klinkt misschien raar, maar ik rook dat hij een tandvleesprobleem had. De mondgeur was hinderlijk en eigenlijk kon ik niet meer naar hem luisteren. Ik dacht wat zal ik doen, zal ik het bespreekbaar maken of toch maar niet. Ik durfde het niet omdat ik bang was dat ik hem zou kwetsen.

Tegelijk wist ik dat ik hem juist zou helpen door het wel te zeggen. Hier zie je maar hoe moeilijk het is om iemand op zijn slechte adem te wijzen (wat goed bedoeld is). Als ik op college ben, dan heb ik er geen moeite mee, maar om in een winkel tegen iemand te zeggen je ruikt uit je mond, vind ik moeilijk.

Heel veel mensen hebben last van een slechte adem zonder het zelf te weten. Of ze eten veel snoepjes, pepermunt en kauwgom, omdat ze bang zijn voor een slechte adem. Je kunt het zelf testen door met de tong over de binnenkant van de pols te likken en het speeksel op te laten drogen. Ruik je niks dan is het goed.

De oorzaak van een slechte adem zijn onder andere de bacteriën die achter op de tong zitten. Zij produceren zwavelverbindingen en dit ruik je! Je ziet vaak een tongbeslag op de tong liggen, bij ouderen wat dikker.

Wat kun je er tegen doen?
- Poets 2 maal daags je gebit en verwijder 1 maal daags de plaque tussen de tanden en kiezen met een stoker/rager/flossdraad. 
- Gebruik een tongschraper/reiniger 1-2 maal daags!
- De tongschraper is erg belangrijk. Als dit nog niet helpt dan is er een speciaal gorgelmiddel en tandpasta voor dit probleem.

Vraag aan iemand die je vertrouwt of de slechte adem verdwenen is. De tandarts en mondhygiënist kunnen je er ook bij helpen.

Succes met de zelftest!