hardlopen artikel Tja pfffff, waarom zou je eigenlijk?

Ik kan zo tien redenen bedenken waarom niet, maar dat werkt niet zo motiverend. Daarom dus een lijstje van tien redenen waarom hardlopen wel een goed idee is.

1. Het is goed voor je conditie. Een logische eerste reden toch? Die had je zelf kunnen verzinnen. Hardlopen is erg goed voor je hart, longen en bloedvaten. Niet voor niets heeft de Hartstichting een eigen hardloopschema gepubliceerd. Een goed hart betekent een goede conditie. Met een goede conditie voel je je fit!

2. Het is een mooie aanvulling op andere sportactiviteiten. Omdat je met hardlopen vooral aan je conditie werkt, is het goed te combineren met andere sporten, zoals krachttraining. Tijdens die activiteiten ben je minder gauw buiten adem bijvoorbeeld. Handig!

3. Het kan wanneer jij wilt. De sportschool heeft openingstijden en teamsporten zijn op gezette tijden, maar hardlopen kun je doen wanneer jij wilt! Wat een vrijheid!

Ben je ochtendmens, ga dan lekker ‘s ochtends voordat je naar je werk gaat even een rondje hardlopen. Avondmensen kunnen prima
‘s avonds voor of na het eten nog even de hardloopschoenen aantrekken.

4. Snel calorieën verbranden. Hardlopen is heel intensief waardoor je snel veel calorieën verbrandt. Sneller dan met wandelen of fietsen. Dat maakt hardlopen dus heel efficiënt als calorieverbranding je doel is.

5. Lekker buiten. Hardlopen doe je meestal buiten, waar de vogeltjes fluiten! Ga naar het bos en snuif de natuur op! Kijk om je heen en geniet. Zeker als de andere sport die je doet, binnen is, is het heerlijk om voor hardlopen naar buiten te kunnen.

6. Het is zeer zelden geen weer om te lopen. Heel soms is het te koud of glad en heel soms is het te warm om te lopen, maar over het algemeen is Nederland een uitstekend hardloopland wat betreft weer!

Hoe meer regen, hoe meer zuurstof in de lucht en hoe lekkerder je loopt, is mijn ervaring. Laat je daar dus vooral niet door tegenhouden.

7. Tevreden met je lichaam. Uit onderzoek blijkt dat je door te bewegen een positiever lichaamsbeeld en meer zelfvertrouwen krijgt.
Je gaat je lichaam anders bekijken. In plaats van hoe het eruit ziet, ga je ook kijken wat het allemaal kan. En daardoor sta je tevreden voor de spiegel.

8. Minder stress en zorgen. Door hard te lopen, maakt je lichaam onder andere endorfine aan. Dat is een stof die je een euforisch gevoel geeft, waardoor je beter tegen stress en zorgen kunt.

9. Bevrijd jezelf van dipjes. Talloze onderzoeken wezen uit dat hardlopen depressieve gevoelens kan verminderen. Je lichaam maakt tijdens het hardlopen fenyletylamine aan. Als gevolg van de inspanningen stijgt het gehalte van deze stof snel.

Voor het beste resultaat is het verstandig om regelmatig 20 à 30 minuten aan een vorm van inspanning te doen op 70 procent van je vermogen. Dat is nu juist wat je met hardlopen doet!

10. Houd je botten gezond. De dichtheid van je botten neemt na je dertigste af, waardoor ze steeds brozer worden. Hardlopen kan je helpen dit tegen te gaan.

Om sterk te worden en te blijven, moeten botten belast worden. Doe een activiteit waarbij je botten je gewicht dragen. Hardlopen is daar een goed voorbeeld van.

Ja, maarrrrrr het is ook leuk!
Leuk? Hmmm ja, er zijn echt best wel veel mensen die hardlopen leuk vinden. Ik ken er ook een aantal die het niet heel leuk vinden maar wel redenen 1 t/m 10 aanvoeren om tóch hard te lopen. Daar ben ik er een van!

Een gezonde groet,
Emmy Hallensleben
Logo EHV emmy

Pin It