pinpas artikel Met een verloren of gestolen bankpas of zelfs alleen de pasgegevens kunnen fraudeurs veel schade aanrichten.

Banken werken hard om fraude te voorkomen. Wat moet je zelf doen bij pinpasfraude?

Pas blokkeren
Bij een verlies of diefstal van je bankpas of creditcard moet je de bank zo snel mogelijk bellen. Ook als je vermoedt dat je bij een bewerkte of valse geldautomaat gepind hebt. De bank blokkeert dan je pas om fraude te voorkomen. Je krijgt dan een nieuwe pas thuisgestuurd. 

Bank grijpt in
Banken werken hard om fraude op te sporen. Wanneer de bank iets verdachts opmerkt aan je betaalgedrag, bijvoorbeeld door betalingen in het buitenland of een ongebruikelijk hoge uitgave met je creditcard, blokkeren ze tijdelijk je pas.

Je krijgt dan een mail of een bericht in de mobiel bankieren app of op de site bij bankmail waarin de bank vraagt te bellen naar de afdeling fraude. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar.

De bank kan je ook zelf bellen. In het gesprek vraagt een medewerker of je de verdachte betaling hebt gedaan. Is dit het geval, dan deblokkeert de medewerker je pas weer.

Is dit niet het geval, dan stuurt de bank een nieuwe betaalpas. Bij ABN, ING, Rabobank en Bunq (na drie passen) zitten kosten verbonden aan een nieuwe betaalpas.

Nieuwe pas
Een nieuwe pas opsturen, duurt meestal een aantal werkdagen. In de tussentijd kun je geen gebruik maken van de oude pas. Bij een bankkantoor van je bank kun je contant geld opnemen met je identiteitsbewijs. 

Buitenland
Is je bankpas na (mogelijke) fraude geblokkeerd en zit je nog in het buitenland? Vaak bieden banken hiervoor een oplossing, bijvoorbeeld het tijdelijk opheffen van de blokkering. Dan bel je met je bank, waarna ze voor korte tijd de pas deblokkeren zodat je contant geld op kunt nemen.

Betaalpassen (de)blokkeren
ABN Amro: 0900 0024 of +31 10 2411720 (buitenland).

ING: 020 2288800 of +31 20 2288800 (buitenland).

Rabobank: 088 7226767 of +31 88 7226767 (buitenland).

Overige banken (Bankpassen Meldcentrale): 0800 0313 of +31 88 3855372 (buitenland).

Bij de volgende banken kan deblokkeren ook in de mobiele bankierenapp: ABN Amro, ASN Bank, Rabobank, RegioBank, SNS en Triodos Bank.

Wees altijd voorzichtig met mails van banken. Kijk ook bij hoe je een nepmail kunt herkennen en 
hoe je geld terugkrijgt na pinpasfraude

Bron