lets artikel Als je geen vrienden of familie hebt die een bepaald klusje voor je kunnen doen, dan kun je dit overlaten aan een lid van LETS.

LETS is de afkorting van Local Exchange Trading System. LETS is een ruilsysteem waarbij je diensten voor andere leden doet en je betaalt deze andere leden dan met fictief geld.

Op jouw beurt kun je ook fictief geld verdienen door dingen voor je medeleden te doen. Zo kun je bijvoorbeeld een lekkende kraan laten herstellen, een tuinontwerp laten maken, een schouw afbreken, een trui laten repareren, gereedschap lenen of iemand laten helpen op je verjaardagsfeest.

Het idee van LETS komt oorspronkelijk uit Canada. Tot 1983 werkten de meeste bewoners van het stadje Commox Valley in
‘the Timber Mill’. De Timber Mill was een grote houtzagerij. De sluiting van de houtzagerij was een ramp voor de lokale bevolking.

Ook als je niet in de zagerij werkte, was je indirect ook afhankelijk van de werkgelegenheid, bijvoorbeeld omdat mensen die in de houtzagerij werkten, jouw klanten waren.

De bewoners maakten van de nood een deugd en gingen onderling ruilen. Er werd een centrale boekhouding met een eigen ruileenheid opgezet en zo is LETS geboren.

LETS is eigenlijk bedacht door Michael Linton. Hij ontwikkelde een alternatieve munt, te weten de Groene Dollar. Ook in Groot-Brittannië werd er hier en daar aan ruilhandel gedaan naast de nationale munteenheid.

Bij LETS kun je van alles proberen te vinden of te verletsen. Onderling worden er goederen en diensten uitgewisseld. Het enige dat je niet mag doen, dat is je beroep uitoefenen binnen LETS, want dat geldt als zwart werk. LETS is ideaal als je het niet breed hebt maar je wel heel handig bent.

Zelf ben ik lid bij LETS ‘t Gooi. Het ruilsysteem bestaat daar uit digitale knikkers. Best wel grappig als ik dan in mijn enthousiasme aan mensen vertel dat ik knikkers verdiend heb met bijvoorbeeld het repareren van gordijnen.

Eh… ja. (Kat heeft geen knikkers gekregen voor zijn hulp!)

kat

Wat ik ook erg leuk vind aan LETS is dat je andere mensen leert kennen, zowel tijdens het verlenen van de dienst maar ook maandelijks in het LETS-café bij het socialiseren met de leden. Bovendien is LETS niet aan leeftijd gebonden.

Tijdens de bijeenkomst kunnen de leden zich even voorstellen, ze vertellen iets over zichzelf en over hun vraag en aanbod.
Verder worden er mededelingen gedaan en kun je spullen ruilen.

Bij LETS ´t Gooi is het LETS-café bij iemand thuis en iedereen neemt dan wat lekkers mee zodat de gastvrouw/gastheer niet voor alles alleen hoeft te zorgen. Ook word je als gastvrouw of gastheer geholpen met van tevoren klaarzetten van de spullen en na afloop met het opruimen. Hij of zij kan er knikkers mee verdienen.

LETS is niet in elke gemeente aanwezig en je bent ook niet verplicht om binnen je eigen regio te blijven. Of er een LETS bij jou in de buurt is, is sterk afhankelijk van het aantal mensen en de animo.

Wat ik heel leuk vind, is de diversiteit in benamingen van de digitale ruilmiddelen. Zo worden er bij Spijkenisse (helaas opgeheven) met Spijkers geruild, in Amsterdam met Noppes, in Rotterdam met de Dam, in Nijmegen met de Zon en in Leiden met Sleutels.

In Merelbeke (België) wordt er geruild met Merels. Met dit ruilmiddel hoef je je dienst niet te verruilen met iemand die wat voor jou deed. Dus: als ik bijvoorbeeld iets voor Piet doe, dan doet Piet iets voor Jet en Jet voor Mirjam en zo verder. LETS is immers een ruilKRING (namen zijn fictief).

Goed om te weten: je hoeft niet enorm actief te zijn. Dus stel dat je maar een paar keer per jaar iets doet, dan heb je al succes.
Je moet trouwens niet denken dat je zelf nooit iets hebt aan te bieden of te vragen. Iedereen heeft wel een bepaalde kwaliteit of iets waar hij of zij goed in is. Zo heb ik eens de tuin van een medelid voor een deel onkruidvrij gemaakt.

Heb jij ook een LETS in de buurt? Ga eens een kijkje nemen.