afterpay artikel Afterpay is een digitale dienst die het mogelijk maakt om nu iets te kopen en het in twee weken af te betalen.

Je ontvangt het product meteen, of je nu online winkelt of in de winkel zelf. Deze betaalmethode wint snel aan populariteit. Dat is voornamelijk zo omdat je het product eerst kunt 'ervaren', alvorens over te gaan tot de effectieve aankoop ervan. 

Vanaf februari 2018 is het door meer dan 1,5 miljoen klanten gebruikt om ongeveer een miljard dollar aan spullen te kopen van 12.000 handelaren.

Hoe werkt afterpay?
 • Plaats een bestelling bij één van de bij AfterPay aangesloten webwinkels.
 • Bij de betaalmethode kies je voor AfterPay. Je hoeft hier vooraf geen account voor aan te maken.
 • Nadat je bestelling is bezorgd, kun je je product bekijken, proberen en ervaren.
 • Je ontvangt per e-mail een betaaloverzicht van Afterpay.
 • Nu krijg je 14 dagen de tijd om te betalen voor je product.
 • Bevalt het product je niet, dan kun je het gewoon terugsturen.
 • Je kunt de AfterPay app ook downloaden.

Retourneren

 • Als je je volledige bestelling wilt retourneren dan hoef je vaak niets meer te betalen. Wel kan het zo zijn dat de webwinkel kosten rekent voor het retour sturen van je bestelling. Lees de voorwaarden van de webwinkel goed door om te weten of hier kosten aan zijn verbonden.
 • Wanneer je je bestelling gedeeltelijk wilt retourneren, betaal je alleen voor het gedeelte wat je houdt.
 • Als je iets retour stuurt, kun je dit doorgeven via de AfterPay app:

  Klik op de bestelling waar het om gaat.
  Klik op het icoontje bij 'Retourneren'.
  Geef aan of je geheel of deels wilt retourneren.
  Je betaaloverzicht is nu 10 dagen gepauzeerd.
  Je krijgt bericht zodra je retour is verwerkt.
  Betaal het behouden deel van je bestelling (bij een deelretour).

Wat gebeurt er bij niet betaling?
Het is logisch dat je betaalt wat je koopt. In een gewone winkel kun je immers ook niet zomaar met producten naar buiten lopen zonder te betalen. Zoals meestal gebeurt, zal er bij wanbetaling een incassobureau worden aangesteld.

Dat staat ook bij hun algemene voorwaarden. Je hebt er dus alle baat bij om op tijd te betalen. Uiteraard kun je eens een betaling vergeten en zal je eerst een herinnering krijgen. Afterpay heeft het recht om onbetaalde schulden te verkopen aan externe incassobureaus.

Een incassobureau werkt niet op dezelfde manier als een deurwaarder. Het incassobureau werkt op vraag van de schuldeiser.
Dat betekent dat het contract vanaf dan in handen is van het incassobureau. Dit bureau zal ook alle verdere communicatie op zich nemen met de klant. 

De reden waarom bedrijven een incassobureau inschakelen, is omdat deze meer ervaring hebben met het innen van schulden. Zij kennen beter de trucjes om wanbetalers onder druk te zetten.

Een incassobureau werkt met incassokosten. Dit is meestal een percentage van de schuld. Deze kosten worden doorgaans aan de schuldenaar aangerekend. Er zijn richtlijnen opgesteld waar incassobureaus zich aan moeten houden bij het opstellen van de incassokosten.

Hoe verdient Afterpay zijn geld?
De meeste inkomsten van Afterpay komen van het opladen van retailers. Het bedrijf genereerde meer dan 37,1 miljoen aan vergoedingen van retailers in de eerste helft van het boekjaar 2018, met een extra 10,8 miljoen aan late vergoedingen.

Sommige klanten konden niet terugbetalen, wat leidde tot 6,8 miljoen aan onbetaalde schulden die door het bedrijf werden afgeschreven. Retailers lijken de service 'Nu kopen, later betalen' leuk te vinden omdat het voor shoppers gemakkelijker wordt om hun producten te kopen.

Wat retailers uitgeven aan vergoedingen, hopen ze goed te maken met een verhoogde omzet. De dienst spreekt een jonge demografie aan. De financiële cijfers van de eerste helft van 2018 beweren dat mensen tussen de 18 en 34 jaar 67% uitmaken van het klantenbestand van Afterpay.

Bron